Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborsko letališče, ki mu je junijsko neurje s točo močno poškodovalo streho, že skoraj mesec dni deluje v omejenem obsegu – le za letala brez potnikov in nujno intervencijo. Kljub napovedim Ministrstva za infrastrukturo, da bodo k obnovi poškodovanega objekta pristopili v najkrajšem času, se to še ni zgodilo. Letališče ob vsakem dežju še naprej zamaka, škoda pa se posledično povečuje.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Tudi ponedeljkovo neurje z nalivom mariborskemu letališču ni prizaneslo. S folijo pokrita streha je puščala na vseh koncih in krajih, nam je razmere orisal vodja letališča Smiljan Kramberger: »Ponovno je prišla voda skozi vsa nadstropja, vso streho, vso toplotno izolacijo.« In je zalivala prostore letališča, dodaja Kramber. Namesto s prometom, kolikor ga je še ostalo, se zaposleni na letališču tako že skoraj mesec dni ob vsakem dežju ukvarjajo s čiščenjem poplavljenih prostorov: »Sposodili smo si 3 ali 4 vodne sesalce. iImamo razne metle, smetišnice za sneg in lopate. Tudi s samokolnicami vodo ven vozimo, podstavljene imamo te posode«.

Kdaj se bo začela obnova še ni znano

Lastnik letališča - Ministrstvo za infrastrukturo, je ob junijskem obisku letališča napovedalo, da se bodo obnove lotili v najkrajšem času, a se še ni začela. »Zakaj se še ni naredilo, ne vem, opažamo, da nastaja še neka dodatna škoda«, še pojasnjuje sogovornik. Ob tem se postavlja tudi vprašanje, kdo je odgovoren za dodatno škodo, ki nastaja in kdo jo bo plačal? »Od zavarovalnice so bili tukaj samo enkrat – na začetku, ko so popisali škodo, poslikali. Zdaj pa mora lastnik zavarovalnici poročat o škodi in ukrepih, ki jih je izvedel«, še pojasnjuje vodja mariborskega letališča. Na odgovor Ministrstva za infrastrukturo, zakaj se nujna sanacija poškodovane strehe letališča in potniškega terminala še ni začela in kdaj bo mariborsko letališče znova obratovalo v polnem obsegu, še čakamo.