Ob otvoritvi obnovljenega baročnega stopnišča na severni strani gradu Hrastovec je socialnovarstveni zavod Hrastovec danes obiskal tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Ob tem je bila priložnost za pogovor o obnovljenem baročnem stopnišču, pa tudi o nasilju za institucionalnimi zidovi in gradnji dislociranih enot v Lenartu.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Nedavno odmevno nasilje za institucionalnimi zidovi je ekscesen primer, pravi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, zato moramo imeti do nasilja ničelno toleranco: "Podajam še javni apel, če kdorkoli naleti na nasilje v kateremkoli zavodu, je nujno, da tega prijavi. Le tako bomo lahko ustrezno reševali in naslavljali problematiko."

Minister pa je kljub temu prepričan, da delajo zaposleni v slovenskih zavodih dobro in s srcem in da so trden steber socialne države. Kakšne ukrepe pa je sprejelo ministrstvo?
"Ta teden smo se sestali z vsemi strokovnimi združenji in strokovnjaki; pripravili smo kratkoročne ukrepe in vsi zavodi bodo kmalu prejeli priročnik glede nasilja do dolgoročnih, kjer se bomo pogovarjali o strategiji in akcijskem načrtu, kako lahko bolj sistematično naslavljamo področje nasilja."

V zavodu Hrastovec dajejo zaposlenim na najtežjih oddelkih možnost, da preidejo na bolj odprte oddelke, ko svojega zahtevnega dela ne zmorejo več: "Smo že imeli kar nekaj srečanj tudi z zaposlenimi, kar je dokaz, da se trudimo, delamo, imeli pa smo tudi kar nekaj srečanj s svojci, ki nas lahko nadzirajo in tudi naši uporabniki lahko kaj povedo." pove direktor zavoda Aleksander Gungl. Čim prej pa bi radi grad Hrastovec izpraznili, saj ni primeren za bivanje njihovih varovancev, in te namestili v dislociranih enotah, tudi v Lenartu. Grad Hrastovec pa bi lahko postal pravi turistični biser: "V mislih imamo turizem in kulturo, kot lokalna skupnost imamo ideje in se želimo vključiti v ta proces," pravi lenarški župan Janez Kramberger.

Današnja otvoritev baročnega stopnišča na severni strani gradu pa je dobrodošla tudi zato, ker bo varovancem odslej dostopen tudi park ob vznožju gradu.