November je poznan tudi kot movember in kot tak posvečen ozaveščanju o zdravju moških, predvsem na področju preventive in zgodnjega odkrivanja rakavih obolenj. Pri starejših je najpogostejši rak prostate, pri mlajših pa rak mod. Ob pravilnem ravnanju in hitrem diagnosticiranju so posledice rakavih sprememb lahko manjše. Včeraj so na pomen samopregledovanja opozorili tudi strokovnjaki v središču Maribora.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Znaki, ki opozarjajo na bolezen mod so vsako postopno ali nenadno zvečanje ali zmanjšanje enega moda, boleča ali neboleča zatrdlina oziroma oteklina v katerem koli predelu moda ter boleč ali nelagoden občutek v spodnjem delu trebuha. Ali so mladi dovolj ozaveščeni o nevarnostih raka mod, se redno samopregledujejo? "Doma se pregledam, pa včasih nas pregledajo tudi na sistematskem pregledu. Ukrepal bi, če bi imel težave, a zaenkrat jih še nisem imel. Nikdar še nisem bil na takšnem pregledu."

Zdravstveni delavci pogosto obiskujejo tudi šole in ozaveščajo mlade pri zdravstveni vzgoji o zdravem načinu življenja: "Ob tem jih poučimo tudi o raku mod in da je treba biti zelo pozoren na spremembe, če se zgodijo. Spoznavamo jih tudi z 12 nasveti proti raku, to pa so : ne kadite, vzdržujte zdravo telesno težo, prehranjujte se zdravo, udeležujte se organiziranih presejalnih programov in še drugimi," pove diplomirana medicinska sestra Selma Preac.

Ljudje potrebujemo čim več ozaveščanja o hudih boleznih, meni tudi nogometaš Martin Milec: "Mislim, da nekih tabujev tu ni, vseeno pa nismo vsi zadosti izobraženi in ozaveščeni, kako si pomagati. Zato so takšne preventivne dejavnosti zelo pomembne." Društvo za boj proti raku Štajerske in Zveza društev delujejo v boju proti raku tudi z Nogometnim klubom Maribor. "Informacije so vsepovsod, dobro pa se je obrniti na strokovno pomoč, zdravstvene domove, Zvezo društev za boj proti raku in še druge. Prav je, da ozaveščamo že mlade ljudi," pa pove predsednica društva Zvezdana Mavrič Vražič.