Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pred vrati so prvomajski prazniki, ki pa letos ne bodo skrajšali delovnega tedna, saj sta 1. in 2. maj v soboto in nedeljo. Zaradi epidemije na predvečer praznika ne bo množičnih druženj ob kresovih, kljub temu pa popolnoma brez dogajanja, posvečenega delu in delavcem, ne bo šlo.

Zaradi epidemije in gospodarske krize sta zavedanje o pomenu dela in prizadevanje za delavske pravice še kako pomembna. Generalni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Boštjan Medik:

"Vlada je sicer sprejela kar nekaj ukrepov v tej PKP zakonodaji, ki so bili bolj bombončki delavcem, razbremenitve oziroma okrevanje pa je bilo namenjeno predvsem delodajalcem in s tem sicer zgolj posredno delavcem, ampak pričakovali bi več. Zato ob prvem maju naslavljamo predvsem na vlado zahtevo po varnosti zaposlenih."

Izboljšave pričakujejo tudi na področjih zdravja delavcev, skrbi za starejše in socialne varnosti, nasprotujejo pa ukrepom, ki šibijo varnost zaposlitev, olajšujejo upokojevanje in razbremenjujejo premožnejše.

Dogodki v znamenju omejitev

Bo pa zaznamovanje praznika tudi letos drugačno. Kresovanja bodo zaradi znanih omejitev potekala v zasebnih krogih. Pristojni opozarjajo na upoštevanje odlokov, predpisov in priporočil v zvezi z zdravjem in kurjenjem na prostem. Mariborska občina pa ljudi prosi, naj pokošeno travo, zeleni obrez, listje in belo omelo namesto na kres odložijo na kompost ali v zbirni center. Na praznični dan pa bodo že navsezgodaj v različnih delih mesta zadonele budnice v izvedbi Pihalnega orkestra Kud Pošta, ki jih lani ni bilo, pravi dirigent Aleksander Čonč:

"Letos bo to toliko bolj čustvena zadeva, ker bomo imeli občutek, da se vrnemo spet v staro tradicijo, staro življenje."

Z mariborskega Zavoda za turizem pa sporočajo, da bodo pohodnikov veseli na Boču in Plačkem vrhu. Planinsko društvo Fram vabi na Areh, Turistično društvo Vurberk pa na Grmado.