Foto: Radio Maribor/Damjan Švarc SNG Maribor
Foto: Radio Maribor/Damjan Švarc SNG Maribor

Slovensko narodno gledališču Maribor prav danes slavi 100. obletnico ustanovitve. Visok jubilej zaznamujejo s številnimi kulturnimi in umetniškimi dogodki. Posebej slovesno bo v mariborskem gledališču tudi nocoj, ko bodo premierno uprizorili Dramo Grmače Daneta Zajca in se poklonili gledališkim ustvarjalcem, ki so pred stoletje pod vodstvom režiserja in ustanovitelja mariborskega gledališča Hinka Nučiča uprizorili prvo predstavo v slovenskem jeziku.

V nizu slovesnosti, ki se že več dni vrstijo ob 100. obletnici ustanovitve slovenskega poklicnega gledališča v Mariboru, je premiera Zajčevih Grmač nekaj posebnega, pravi umetniški vodja Drame SNG Maribor Aleksandar Popovski. "S to premiero vstopamo v novih sto let gledališkega ustvarjanja. Zelo sem ponosen, da je to prav besedilo Daneta Zajca, ki je res lepo, posebno."

Režiserka slovesne predstave

pravi: "Zelo sem počaščena, da sem lahko del ustvarjalne ekipe v tako slovesnem obdobju mariborskega gledališča. Takšna priložnost se zgodi samo enkrat v življenju."

Grmače Daneta Zajca govorijo o propadu družine, skupnosti, drezajo v občutljive točke slovenske zgodovine in hkrati odstirajo tudi dogajanje v današnji družbi. Poetični Zajčev jezik je režiserka povezala z različnimi gledališkimi sredstvi in zasnovala sodobno predstavo, v kateri je veliko glasbe skladatelja Branka Rožmana. V predstavi igrajo Vladimir Vlaškalič, Benjamin Krnetić, Minca Lorenci, Gorazd Žilavec in drugi. Scenografka je Urša Vidic, kostumografka Marina Sremac. Slovesna premiera Drame Grmače ob 100-letnici delovanja slovenskega poklicnega gledališča v Mariboru bo nocoj ob 20. 00 uri na odru Dvorane Frana Žižka Slovenskega narodnega gledališča Maribor.