Letošnji Teden ljubiteljske kulture Slovenije v ospredje postavlja sodobni ples. V Mariboru bodo dogajanje nocoj ob 18.00 uri odprli s fotografsko razstavo “Umetnost v gibu” avtorja Saše Huzjaka.

Saša Huzjak Foto: Radio Maribor/Saša Huzjak
Saša Huzjak Foto: Radio Maribor/Saša Huzjak

V razstavišču Karlinia v prostorih Javnega sklada kulturnih dejavnosti Maribor bo do 16. junija na ogled 20 barvnih fotografij velikega formata, ki ponujajo ujete trenutke plesalcev Plesne Izbe Maribor. Fotograf Saša Huzjak s fotografsko kamero že 10 let spremlja plesalce mariborske Plesne Izbe. » Gre za fotografije, ki nastanejo v trenutku. Z leti se naučiš opazovati in ujeti pravi trenutek, saj kot fotograf nimaš možnosti, da bi nameščal plesalce ali dogajanje. S plesom se nikoli nisem ukvarjal, vendar sem navdušen nad energijo, prezenco in eleganco plesalcev. Uživam, ko jih spremljam s fotografsko kamero«, pravi Saša Huzjak, ki se profesionalno ukvarja s koncertno, plesno in odrsko fotografijo.

Foto: Radio Maribor/Saša Huzjak
Foto: Radio Maribor/Saša Huzjak

6. Teden ljubiteljske kulture, namenjen predstaviti ustvarjalnosti v sodobni družbi, organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije. V Sloveniji deluje prek 5.000 kulturnih društev, v njih na različnih področjih ustvarja več kot 100.000 ljubiteljev, med njimi je veliko profesionalcev. V Sloveniji se bo v Tednu ljubiteljske kulture zvrstilo prek 1.000 kulturnih dogodkov. Bogat program s predstavitvijo produkcije ljubiteljskih kulturnih društev bo do 26. maja tudi v Mariboru in okoliških krajih. Program vseh prireditev v državi in v posameznih krajih najdete na spletni strani www.tlk.jskd.si