Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Dedek Mraz je otroke po Sloveniji začel obiskovati pred natanko 70. leti. V Maribor je prvič prišel 31. decembra 1948, in sicer na današnji Maistrov trg, razlaga predsednica Društva prijateljev mladine Maribor Majda Struc: "V Mariboru je bil njegov prvi prihod še posebno slavnosten, v priprave je bilo vključeno vse mesto, Maistrov trg, takrat Leninov trg, Trg svobode in telovadnica društva Polet so bili spremenjeni v pravljično deželo, zvrstila se je vrsta prireditev."

Dedek Mraz je nastal po drugi svetovni vojni kot protipol Miklavžu in Božičku in danes smo ena redkih držav, kjer decembra otroke obiščejo kar trije dobri možje. "Drugi so naravnani bolj potrošniško ali versko, naš dedek Mraz pa je namenjen vsem otrokom, pa tudi odraslim, pri katerih vzbuja otroške spomine," dodaja Struceva.

Veliko spominov na 70 let dedka Mraza razkriva tudi razstava Siva kučma, bela brada. "Zbrali smo slikovni material, spomine in opise, kako so potekala slavja po različnih krajih," pojasnjuje Majda Struc.

Program prireditev ob obiskih dedka Mraza se je z leti spreminjal, zmeraj pa je vključil veliko otrok. Prva povojna leta so bili obdarovani vsi otroci, najprej na osrednji prireditvi, nato pa po delovnih organizacijah. Prva leta se je s Pohorja spustil po pravi pohorski drči, od leta 1975 pa z gondolo vzpenjače, s sedežnico ali kakšno drugo napravo, celo s teptalcem snega. Še veliko let pa bo razveseljeval s toplo besedo, kulturnim programom in z darilci.