Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Točno opoldne so maturanti na ulicah in trgih zaplesali tradicionalno ulično četvorko. Ob zvokih Straussove operete Netopir so zaplesali med drugim v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, na Ptuju in v krajih po Srbiji, na Madžarskem, Slovaškem, v Severni Makedoniji in Črni gori. Po podatkih organizatorja, Plesne zveze Slovenije, se je letošnje maturantske četvorke udeležilo 20.000 maturantov.

Ulična četvorka pomeni za dijake sproščeno slovo od srednješolskih klopi. "Konec šole je. Samo v ponedeljek še pridemo po spričevala. To je to. Štiri leta smo trpeli, zdaj pa totalna zabava. Tu se vsi končno združimo kot eno in še zadnjič zaplešemo četvorko," so nam povedali.

Ob zvokih Straussa so se mladi zavrteli v 21-tih krajih po Sloveniji in 25-tih v tujini. Nekoliko slabše vreme ni skalilo prešernega razpoloženja mariborskih maturantov. Predstavnik organizatorjev Marko Vlah: "Vzdušje je odlično. Rekorda verjetno ne bomo presegli, vseeno pa je to nekaj, kar vsak maturant na koncu doživi." Rekord je bil postavljen leta 2011 s 33.200 plesalci in to je še vedno največje število simultano plešočih v četvorki.

Maturantom, zbranim na mariborskem Trgu Leona Štuklja, je veliko uspeha na nadaljnji poti zaželel župan Saša Arsenovič: "Naj se družijo in veselijo. Vem, da imajo zdaj eno najtežjih obdobij v življenju. Želim jim, da jim bo uspelo doseči cilje in se vpisati na želeno fakulteto." Pri tem pa si želi, da bi ostali ali se po študiju vrnili v Maribor.

Maturanti bodo rokave znova zavihali že kmalu, 27. maja jih čaka matura iz angleščine, izpiti iz drugih predmetov pa se bodo zvrstili vse do 14. junija.

Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec