Foto: Radio Maribor/Beletrina
Foto: Radio Maribor/Beletrina

V Mariboru od ponedeljka naprej poteka spletni festival Slovenski dnevi knjige, ki ga ob svetovnem dnevu knjige že tradicionalno pripravlja Mladinski kulturni center. Pravi, živi festival z obiskovalci bodo pripravili junija ali jeseni, s spletnim predfestivalskim dogajanjem pa želijo organizatorji promovirati knjigo in usahlo založništvo ter pomen literature in ustvarjalcev. Častni gost festivala je mariborski pesnik Andrej Brvar.

Program spletnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru ob današnjem svetovnem dnevu knjige ponuja več arhivskih pogovorov z Andrejem Brvarjem, s pesnikom, urednikom, publicistom in dobitnikom Prešernove nagrade za življenjsko delo. Poklanjamo se priznanemu pesniku, Mariborčanu, ki letos slavi 75. rojstni dan, pravijo organizatorji; Andreja Brvarja bodo na spletu v živo gostili ob 18-ih, ko bo predstavil tudi svojo najnovejšo, 10. pesniško zbirko Fusnote. »Čudni, nenavadni občutki me preplavljajo ob tem virtualnem svetu. Vse se dogaja v neki kvazi realnosti mimo mene živega,« pravi Andrej Brvar.

V pesniški zbirki Fusnote, ta beseda je mednarodno uveljavljen izraz za besedilo pod črto, avtor v moderni pesniški formi predstavlja drobce, okruške o razdrobljenem, sodobnem svetu. Pesmi so razdeljene po letnih časih in govorijo o staranju, bolezni, ljubezni, tudi o Mariboru in Slovencih; zbirko pa sklene z verzi o čudenju nad življenjem in svetom. » Verjetno so Fusnote moja zadnja javno objavljena pesniška zbirka,« pravi Brvar. Bilo je dovolj, saj je z veliko sreče lahko svojo literaturo razvil in uresničil do konca.