Foto: MMC RTV SLO/Televizija Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Televizija Maribor

V zakonodajni postopek je stopila novela Zakona o lekarniški dejavnosti in v Državnem zboru za zdaj prestala prvo branje. Med pomembnejšimi spremembami je odprava določila, ki prepoveduje vertikalne povezave v lastništvu lekarn in njihovih dobaviteljev. Znano je, da je ta prepoved med razlogi, da mariborska občina prodaja veletrgovca z zdravili Farmadent. Poslanci z območja Maribora so zato župana Saša Arsenoviča pozvali, naj prodajo ustavi.

Prodaja Farmadenta odmeva vse od sprejetja prepovedi vertikalnega lastništva, leta 2016. Po poskusih takratnega župana Andreja Fištravca in ostrem nasprotovanju številnih mestnih svetnikov je letos, slabo leto pred iztekom zakonskega roka, postopek prodaje sprožil sedanji župan Saša Arsenovič. Med razlogi navaja omenjeno prepoved, slabše poslovanje podjetja in ponudbe potencialnih kupcev.

A ker bi sprejetje novele prepoved vertikalnega lastništva odpravilo, so poslanci z mariborskega območja Dejan Kaloh, Gregor Židan, Branislav Rajić, Andrej Rajh, Franc Trček in Lidija Divjak Mirnik župana pozvali k ustavitvi prodaje, nam je povedala Divjak Mirnikova:

"To njegovo potezo ocenjujemo kot nedopustno in pa tudi škodljivo. Zakaj? Zato, ker bo na ta način, prvič, občina izgubila pomemben delež prilivov v občinski proračun, in pa drugič, lahko izgubimo tudi delovna mesta. To se nam zdita dva poglavitna razloga, zakaj se to ne proda."

Izpostavljajo tudi pomen farmacevtskega podjetja v času epidemije.

Župan Arsenovič poziv in napovedane spremembe zakona podpira, saj ocenjuje, da so sedanja določila škodljiva in soodgovorna za slabše poslovanje Farmadenta. V potencial podjetja verjame in upa, da prisile za prodajo ne bo več. Pravi pa, da se postopek prodaje do sprejetja novele zakona ne more ustaviti, a dodaja, da bo morebitni prodaji pod ustrezno ceno nasprotoval. Občina si od te obeta 10 milijonov evrov, zadnjo besedo pa bo imel mestni svet.