Borut Gombač z antologijo Razmerje med strunami.  Pesnik je širši javnosti bolj znan kot avtor songov. Foto: Radio Maribor/Peter Dobaj
Borut Gombač z antologijo Razmerje med strunami. Pesnik je širši javnosti bolj znan kot avtor songov. Foto: Radio Maribor/Peter Dobaj

Antologija Razmerje med strunami je izbor 80 pesmi, izšle so v petih pesniških zbirkah za odrasle. Prva, Razblinjene dlani, je iz leta 2003, zbirka S konico konice jezika iz leta 2019 pa je kot najboljša zbirka leta prejela Veronikino nagrado. »V antologiji so bralcem skušali predstaviti razvoj Gombačevega ustvarjanja, ki se spreminja od zbirke do zbirke«, pove urednik Peter Dobaj.

Borut Gombač meni, da je ob njegovem opusu prezgodaj za pregledno zbirko, a je je vesel. Doživlja jo kot samostojno zbirko, za katero je pesmi izbral sam. » V antologiji izstopajo pesmi v prozi in songi. Naslov Razmerje med strunami pa kaže na mojo ljubezen do glasbe, ki se ves čas kaže v poeziji«, pravi Gombač.

» V antologiji je mogoče prepoznati razvojni lok Gombačevega pesniškega ustvarjanja. Opaziti je sledi nadrealizma, pozornost je namenjena telesu, dogajanju v naravi in pesnikovo odzivanje nanj, pa o ljubezni in ljudeh z roba. Sčasoma pa pesnik vse bolj postaja mestni pesnik. V zadnji zbirki S konico konice jezika izpostavlja jezik in intelektualizem. Velik je pesmi, ki kar kličejo po uglasbitvi«, pove poznavalka Gombačeve poezije Marija Švajncer.

Pesnika odlikuje mehak, zvočen jezik. Gombač pove, da ga k pisanju vabijo najrazličnejše podobe v okolju, ki jih zatem razvija v teme. »Pogosto povem, da začnem pisati pesem, ko me pesem napiše do konca. Ko začne pesem sama pisati sebe, takrat samo še zapisujem kar mi pesem narekuje«, dodjaa Gombač.

Pregledna pesniška zbirka Razmerje med strunami je v mehki vezavi izšla že konec lanskega leta. Založba Kulturni center, ki se poklanja dolgoletnemu sodelavcu in priznanemu pesniku, pa je zbirko ob njegovi 60 - letnici izdala še v posebni umetniški obliki v podobi ekološke valovanke.

Borut Gombač je zaposlen v mariborski Univerzitetni knjižnici, je tudi uveljavljen mladinski pisatelj, avtor radijskih iger, pravljic in besedil za lutkovne predstave; širši javnosti pa je bolj znan kot avtor priljubljenih songov. Njegove številne pesmi so namreč uglasbene in so izšle na več zgoščenkah, besedila pa piše tudi za mnoge glasbenike.