Mariborska knjižnica Foto: Mariborska knjižnica / Maja Logar
Mariborska knjižnica Foto: Mariborska knjižnica / Maja Logar

V Stranki modernega centra namreč razlagajo, da nova gradbena zakonodaja omogoča investitorju, da prijavi začetek gradnje, četudi še nima izbranega izvajalca. »Ko se prijavi gradnja, investitor prijavi začetek gradnje in med drugim navede tudi izvajalca. Če tega ne naredi, upravna enota v sistem vnese prijavo gradnje kot nepopolno; pa vendarle je to prijava gradnje, kar omogoča, da gradbeno dovoljenje, tudi z nepopolno prijavo, ne more zastarati,« pravi poslanec Branislav Rajić.

Da bi občina morala izkoristiti tak ukrep v sili, ki bi onemogočil zastaranje gradbenega dovoljenja, je še prepričan Rajić, ki se bo na to temo skušal v prihodnjih dneh čim prej sestati z županom Andrejem Fištravcem. Trenutno stališče mariborske občine je, da mora biti za vlogo prijave začetka gradnje ali pripravljalnih del znan izvajalec, ki pa ga ni. Sicer je znano, da občina gradnji nove knjižnice na Rotovškem trgu ves čas nasprotuje, saj bi stala dobrih 15 milijonov evrov, to pa da bi zavrlo izpeljavo drugih projektov v mestu.

Občina je bila pri iskanju cenejših nadomestnih lokacij do zdaj neuspešna, v tokratnem poskusu – lokacije uradno še ne razkrivajo – pa naj bi šlo zares. Če bo gradbeno dovoljenje za novo knjižnico na Rotovžu poteklo, bo v nič izpuhtelo milijon tristo tisoč evrov, kolikor jih je občina v preteklih letih porabila za pridobitev vse dokumentacije in soglasij. Občina sicer želi v prostore na Rotovžu preseliti dislocirane enote mestne uprave in Zvezo prijateljev mladine Maribor.