Načrt novogradenj ob Novi ulici. Foto: Mestna občina Maribor/TiURB d. o. o.
Načrt novogradenj ob Novi ulici. Foto: Mestna občina Maribor/TiURB d. o. o.

Mariborski mestni svetniki so se sestali na prvi letošnji redni seji. Podprli so spremembe pri ravnanju z odpadki: enodružinske hiše bodo ob rumenih vrečah za embalažo dobile še kesona za steklo in papir, kar bo omogočilo zmanjšanje ekoloških otokov. Potrdili so tudi prevzem državne Meljske ceste na občino, kar bo omogočilo izmenjavo - prenos upravljanja zelo dotrajanega malečniškega mostu na državo, ki naj bi ga obnovila. Potrdili so tudi plačljivost parkirišča pri Habakuku vse dni v tednu. Obširnejša razprava pa se je med drugim razvila pri potrjevanju prostorskega načrta za zasebne novogradnje na Pobrežju.

V Novi ulici na Pobrežju bi postavili 16 enodružinskih in 15 vrstnih hiš, ki bi stale na zemljiščih, ki jih pokrivajo drevesa. Načrtovano 1000 kvadratnih metrov veliko otroško igrišče pa naj bi po mnenju več svetnikov posegalo celo na območje zaščitenega Stražunskega gozda. Stojan Auer:

"Bomo najverjetneje v Listi za pravičnost in razvoj sprožili prvi referendumski akt, ki bo prebivalce Pobrežja pozval k premisleku, ali bodo to potrdili ali ne."

Maja Reichenberg Heričko iz Urada za komunalo, promet in prostor pa pojasnjuje, da temu ni tako in da so pridobljena ustrezna soglasja:

"Mogoče v enem malem delu, na to se je nanašal moj prejšnji odgovor, posega v vplivno območje spomenika. To ni enako, kot če bi v ta naravni spomenik dejansko posegal. Tako da govorimo o stavbnih zemljiščih."

Slišati je bilo tudi pozive k povečanju kapacitet izobraževalnih ustanov in gradnji komunalnega razbremenilnika v Brezju, saj bodo novogradnje priključene na omrežje, ki vodi skozi to mestno četrt, že zdaj pa zaradi preobremenjenosti ob močnejših nalivih zaliva nekatere hiše. Svetniki so načrt potrdili v prvem branju, poteka tudi še javna razgrnitev, občinsko vodstvo pa je napovedalo, da bodo do drugega branja preučili vse pripombe.