Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Mariborska občina je kritična do predloga Ministrstva za okolje in prostor, po katerem bi spremenili Odredbo o razvrstitvi območij, aglomeracij in podobmočij glede na onesnaženost zraka in Odlok o določitvi podobmočij zaradi upravljanja s kakovostjo zunanjega zraka. Če bodo spremembe sprejete, bo Mariborčanom na voljo manj subvencij, namenjenim izboljšanju kakovosti zraka, se boji občinsko vodstvo.

Ker se je onesnaženost z delci PM10 v urbani aglomeraciji Maribor, kamor spada tudi Miklavž na Dravskem polju, v zadnjih letih zmanjšala, bi z napovedanimi spremembami izpadli iz sistema aglomeracij, pravi vodja občinske Skupne službe za varstvo okolja Cvetka Slana:

"Občani našega mesta ne bodo več deležni sploh nekaterih subvencij, kot so recimo za nove plinske kondenzacijske kotle. Nekatere subvencije bodo še vedno ostale, vendar bodo nekoliko manjše, recimo pri zamenjavi starih kurilnih naprav z novimi na lesno biomaso in zamenjavi teh naprav s toplotno črpalko."

Kljub izboljšanju zraka bi morali tovrstne investicije še spodbujati. V Mariboru je še več kot 42 tisoč malih kurilnih naprav – veliko je starejših in manj učinkovitih. Ob načrtovanem širjenju plinovoda se bojijo manj naročnikov. Spremembe bi že letos prekinile veljavnost občinskega odloka, ki ureja subvencije za Maribor.

"Mi smo predlagali, glede na to, da je zadnji odlok bil sprejet šele lanskega novembra za obdobje 2020 - 2022, da bi vsaj pustili veljavnost odlokov do konca tega obdobja, vmes pa bi država seveda vspostavila dodatne vzporedne mehanizme," pojasnjuje Cvetka Slana.

Odziv ministrstva še čakamo.

Zanimanje za subvencije se v zadnjih letih povečuje. Lani so Mariborčani za zamenjavo plinskih kotlov prejeli 483 subvencij, vrednih 851 tisoč evrov, za zamenjavo starih kurilnih naprav s toplotnimi črpalkami pa skoraj pol milijona evrov. Občina na subvencije računa tudi pri javnih nakupih okolju prijaznejših vozil.