Skladno z Zakonom o varnosti cestnega prometa zimska oprema na motornih vozilih od danes ni več obvezna. A strokovnjaki voznikom priporočajo, naj z menjavo ne hitijo in naj se raje kot po koledarju ravnajo po aktualnih vremenskih in voznih razmerah.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Zakon določa, da so zimske pnevmatike obvezne do 15. marca, v primeru zimskih razmer pa tudi po tem datumu. Na Avto moto zvezi Slovenije pozivajo voznike, naj ob poslabšanju vremena ravnajo odgovorno in se z letnimi pnevmatikami ne odpravijo na zasneženo ali poledenelo cesto. "Treba se je zavedati, da, če bomo menjali gume točno po zakonu, in če bomo kje spet zašli v zimske razmere, ali bomo gume menjali nazaj? Bolje je, da še malo počakamo."
pravi Darko Daljevič iz Avto moto zveze Slovenije.

Pri temperaturah od 0 do 7 stopinj Celzija svoje delo učinkoviteje opravijo zimske pnevmatike, pri višjih temperaturah pa so letne pnevmatike učinkovitejše. "In zato lahko nastane hitro problem. Letna pnevmatika je iz takšnih zmesi, ki najbolje učinkujejo šele nad 7 oziroma 10 stopinj Celzija."

Kdaj se je dobro odločiti za nakup nove pnevmatike: "Ko je pnevmatika enkrat vožena štiri sezone, je že vprašanje njenih karakteristik in tudi pri 4 milimetrih globine dezena se mi pogovarjamo o izgubi večine njenih karakteristik, ki naj bi jih sicer imela," tako da neustrezen profil močno poslabša oprijem, ob zavijanju pnevmatike zelo hitro zdrsnejo, zavorna pot pa se močno podaljša.