Te dni je v enoti osrednje mariborske knjižnice razstava Zvezde brez nebes: Otroci v času holokavsta. Na fotografiji Boris Hajdinjak Foto: Radio Maribor/posnetek zaslona z youtube kanala
Te dni je v enoti osrednje mariborske knjižnice razstava Zvezde brez nebes: Otroci v času holokavsta. Na fotografiji Boris Hajdinjak Foto: Radio Maribor/posnetek zaslona z youtube kanala

Danes zaznamujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, ki ga je generalna skupščina Organizacije združenih narodov razglasila leta 2005. Na ta dan leta 1945 so namreč vojaki sovjetske rdeče armade osvobodili uničevalno taborišče Auschwitz Birkenau, kjer je bilo ubitih več kot milijon ljudi, med njimi je bilo tudi več kot 1300 Slovencev.

Te dni je v enoti osrednje mariborske knjižnice razstava Zvezde brez nebes: Otroci v času holokavsta, ob 18ih bo v Epeki odprtje razstave Romi v gibanju. Nekaj razstav pa so za učence in dijake pripravili tudi na nekaterih osnovnih in srednjih šolah, med drugim na osnovni šoli Ljudski vrt Ptuj.

Večino dogodkov ob Mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta koordinira Center judovske kulture Sinagoga Maribor, nekaj pa so jih preprečile epidemične razmere oziroma bodo zaradi njih izpeljani po spletu. Tudi načrtovani simpozij je prestavljen na april, pojasnjuje Boris Hajdinjak: "Namen je, da se na teh simpozijih zberejo ljudje, ki imajo na temo holokavsta, Auschwitza in podobnega kaj povedati, ne le iz Slovenije, ampak tudi nekdanjih jugoslovanskih republik in običajno je še kdo zraven."

V Sloveniji so bili žrtve holokavsta ne le Judje, ampak tudi drugi, ki so bili preganjani zaradi okoliščin, na katere niso imeli vpliva. Da je spomin nanje še kako potreben, je prepričan direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak: "Današnja Evropa ni idealna, današnja Slovenija ni idealna, ampak je mnogo boljše, kot je bilo karkoli prej. Ampak to temelji na pepelu iz Auschwitza, to je naš temelj in najmanj, kar lahko naredimo je, da ti ljudje dobijo zaslužen spomin."

Med njimi je bilo tudi veliko Slovencev, ki jim je posvečena razstava fotografij iz Auschwitza, ki si jo je od danes mogoče ogledati v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani.