Foto: EPA
Foto: EPA

V šolske klopi so se po krompirjevih počitnicah vrnili učenci in dijaki, ki se bodo v okviru spremenjenih pogojev lahko prostovoljno samotestirali dvakrat tedensko, obenem pa so brezplačni testi po novem na voljo za vse osnovnošolce. Uporaba zaščitne maske je od zdaj naprej obvezna tudi v izobraževanju, učitelji in preostali zaposleni, ki niso cepljeni oziroma prebolevniki, pa morajo opraviti samotestiranja na 48 ur.

Na limbuški osnovni šoli Rada Robiča so uvodni dan po počitnicah prisotni vsi razredi, ravnateljica Mojca Kirbiš pa pravi, da so starši že seznanjeni glede možnosti samotestiranja na domu: »Tukaj je bistvena sprememba, da je priporočljivo samotestiranje za vse učence od 1. do 9. razreda in ne samo za zadnjo triado kot doslej. Ob tem pa tudi bistvena novost, da je tudi z mlajše učence obstajajo brezplačni testi za samotestiranje, ki jih lahko starši s kartico za zdravstveno zavarovanje dvignejo v lekarni in sicer pripad vsakemu otroku 10 testov mesečno«.
Vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol pa ob tem še izpostavlja: »V dveh mesecih smo imeli izkušnje, da ko so odšli posamezni oddelki mlajših otrok na pouk na daljavo, so starši poklicali in povedali, da samotestirajo otroke. Nekateri starši pa so ob tem tudi imeli težave pri nakupu testov, saj je pomenilo dodaten strošek. Zato sem zdaj vesela, da lahko dobijo vsi otroci brezplačne teste«.

Sogovornica opozarja tudi na novosti pri zaposlenih. Ob uporabi zaščitne maske ne glede na pogoj PCT je temeljna sprememba, »da se morajo vsi zaposleni, ki niso cepljeni oziroma prebolevniki v zadnjih 6 mesecih pogosteje testirati, kar nekako pomeni v ponedeljek, sredo in petek«. Med učitelji večjega negodovanja ni, stroški za samotestiranje, ki jih krije šola pa so se vse višji. Pristojno ministrstvo zagotavlja dodatna sredstva, ali bo to zadostovalo, pa še ni jasno. Tudi na slednje bodo opozorili na jutrišnji videokonferenci s predstavniki ministrstva za izobraževanje in NIJZ, po predstavitvi trenutni razmer pa šolniki upajo, da bodo šole ostale odprte.