Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Boj za delavske pravice ne bo nikoli končan. Četudi časi niso naklonjeni delavskim pravicam, veliko je prekarnega dela, veliko dolgih delavnikov, veliko kršitev delavskih pravic, pa se je vedno treba spomniti na težko priborjene pravice delavcev tekom desetletij in celo stoletja. Na mariborskem Bellevueju je prvomajsko prireditev pripravila Območna organizacija ZSSS Podravje in Koroška.

Praznik dela, 1. maj, so si delavci izborili že v davnih časih, saj so z njimi ravnali bedno, zgodovina pa se žal ponavlja, opozarja sekretar SKEI ReO Štajerska Martin Dular:
»Delodajalci bi želeli, da delajo delavci dvanajst, štirinajst ur dnevno, kapital je nenasiten«
Zato mora praznik dela ostati – če bomo zgubili 1. maj, bomo zgubili vse; priborjene pravice, ki so si jih priborili naši predniki. Kaj čaka na trgu dela mlade? »Vsakodnevno boj za obstanek, kar se meni ne zdi v redu, saj, če nimaš varnosti, dolgoročnosti, ne moreš načrtovati življenja,« Pravi obiskovalka Stanka Merc. Prvi maj naj bi vsekakor ostal praznik delavnih ljudi, tri osmice so edino vodilo, meni Zdravko Petrič in dodaja: »Kapital, brezobzirni posamezniki, brez kulture, so prišli do denarja in zdaj mislijo da je ves svet njihov,«

Peter Ovčar dela kar dvanajst ur dnevno: »Ni prav, seveda ne, moralo bi biti tako kot je bilo včasih, zdaj pa nam samo jemljejo, na vseh koncih in krajih.« Na srečanju na Pohorju je vladalo sproščeno praznično vzdušje, ki sta ga še popestrila pihalna godba iz Ruš in nastop mažoretne skupine.