Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Krajani Ceršaka so na zboru občanov znova zahtevali zaprtje kompostarne, ki deluje na otoku sredi reke Mure, in opozorili, kako jim smrad in muhe otežujejo življenje. Opozorili so, da bodo, če bodo pristojni kompostarni podelili novo okoljevarstveno dovoljenje, protestirali in vložili tožbe zoper odločevalce.

Podjetje Kogal, ki upravlja kompostarno na Muri v Ceršaku, je moralo oktobra 2019 po inšpekcijski odločbi zaprositi za novo okoljevarstveno dovoljenje, takšno, ki se zahteva za naprave, ki lahko povzročijo onesnaženje večjega obsega. Ker postopek traja tako dolgo, vanj pa javnost ni vključena, so se krajani znova sestali na zboru, spregovorili o tem, kako jim smrad in insekti omejujejo življenje, in zahtevali zaprtje kompostarne.

V Civilni iniciativi že vrsto let opozarjajo, da kompostarna deluje v nasprotju s pravili in dovoljenji in onesnažuje okolje. Vodja CI Marija Janžek: "Življenje je ponovno neznostno. Od srede julija smrdi vsak dan, ob najrazličnejših delih dneva."

Tudi na občini ugotavljajo, da se razmere ob kompostarni niso izboljšale, kot je bilo obljubljeno. Šentiljski župan Štefan Žvab odločevalce poziva, naj na prvo mesto postavijo ljudi: "Največja katastrofa te kompostarne je, da z otoka ni bil odstranjen noben del produkta in po nekaterih podatkih je tukaj skoraj 300.000 ton predelanega komposta in ta se stalno kopiči. Zato se lahko zgodi, da bo tukaj še en ekološki problem, ki ba bo morala na koncu rešit država."

Leta 2019 je inšpekcijski nadzor potrdil, da spada obrat med naprave, ki lahko povzročajo onesnaženje večjega obsega in naložil pridobitev novega okoljevarstvenega dovoljenja. Ta postopek traja že dve leti, krajani pa še vedno čakajo, da bo Agencija za okolje vanj vključila tudi javnost oziroma zvezo društev Moja Mura. Če jih ne bo, dovoljenje pa bo podelila, napovedujejo upravni spor in tožbe. "Tožili bomo vse, ki so odločali v tej zadevi na nezakonit in nepravilen način" napoveduje Janžkova in dodaja, da so krajani pripravljeni tudi na proteste in zapiranje ceste do kompostarne.

Na Agenciji za okolje pojasnjujejo, da trenutno poteka ugotovitveni postopek, v katerem se morajo seznaniti z dejanskim stanjem in ugotoviti vsa dejstva za zakonito in pravilno odločbo. Julija letos so opravili ustno obravnavo z ogledom naprave, vendar mora upravljavec vlogo še dopolniti. Vlogo Zveze društev Moja Mura za vključitev v postopek so prejeli in jo še obravnavajo.

Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec