Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Dobra dva meseca po pridobitvi dodatnih prostorov v središču mesta (na Gosposki ulici) se na Centru za socialno delo Maribor znova soočajo s prostorsko stisko. Po poteku najemne pogodbe morajo namreč izprazniti prostore v Dvoržakovi ulici 5, kjer so doslej hranili arhivsko gradivo. Preselili naj bi ga v prostore na Zagrebški cesti, kjer pa bo, kot kaže, znova tesno s prostori. Tudi zato, ker jih bodo zasedli novi zaposleni. Ministrstvo je namreč Centru za socialno delo Maribor, ki je kadrovsko najbolj podhranjen, odobrilo 16 novih zaposlitev.

Pogodba za uporabo prostorov za potrebe arhiva v kleti nekdanje stavbe Centra za socialno delo v Dvoržakovi 5, je potekla konec marca. Od takrat imajo z Mestno občino Maribor - lastnico stavbe, sklenjen zgolj ustni dogovor, da smejo prostore še uporabljati, pravi direktorica Marjana Bravc: "Najem je bil do 31. 3. s pogodbo z občino, zdaj pa smo dogovorjeni, da plačujemo še, dokler smo lahko, uporabnino 309 evrov."

Prav dolgo pa prostorov ne bodo mogli več uporabljati, saj namerava občina stavbo prodati. Na vprašanje, kam bodo preselili ogromne količine arhivskega gradiva, ki ga hranijo, direktorica odgovarja: "Načrti so, da tukaj na Zagrebški v pritličnih prostorih nekje dve tretjini prostora uredimo za to arhivsko gradivo. Bo sicer malo stiska, ker je ogromno tega dokumentarnega gradiva. Imamo 1500 tekočih metrov dokumentarnega gradiva, ki pa se še vsakodnevno povečuje."

Nezasedene prostore bodo kmalu zapolnili tudi novi sodelavci, ki jim jih je zaradi kadrovske podhranjenosti že odobrilo ministrstvo. "Gre za 16 novih zaposlitev. Večina jih bo tukaj na Zagrebški – na regijskem centru plus Tezno, nekaj pa jih bo šlo tudi v enoto Center in še na kakšno drugo enoto," še pravi Bravčeva. Na mariborskem Centru za socialno delo je ta čas 250 zaposlenih.