Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Kot poudarjajo v Javnem holdingu in na Mariborskem vodovodu, je naprava v dobrem stanju in večja nujna vlaganja ne bodo potrebna. Mariborčanom pa bo sprememba upravljanja prinesla za čiščenje odpadnih voda občutno nižje zneske na položnicah.

Napravo, ki za Maribor, Hoče - Slivnico, Miklavž na Dravskem polju in Duplek prečisti okrog 10 milijonov kubičnih metrov vode, bo – kot je znano – upravljal Mariborski vodovod. Direktor Miran Jug: "Projekt prenosa je trajal kar dobrih 15 mesecev in mislim, da smo pripravljeni, da opravljamo čiščenje odpadnih in padavinskih vod v skladu z zakonodajo."

Ekipa devetih oseb, ki je napravo upravljala do zdaj, ostaja enaka. Prav tako niso načrtovana večja nujna vlaganja. Direktor Holdinga Andrej Rihter: "Naprava je resnično v odličnem stanju, torej se je z njo upravljalo kot dober gospodar. To pomeni, da tako lastnik kot upravljalec ne bosta imela veliko izzivov."

Sicer pa se bo po dolgih letih očitkov o previsokih cenah čiščenja odpadnih voda to občutno pocenilo. Koncesionar, zasebno podjetje Aquasystems, si je namreč tako poplačal stroške gradnje, ustvarjal pa je tudi milijonske dobičke. Župan Saša Arsenovič: "Takoj bo položnica nižja. Na nekem takšnem najbolj pogostem primeru bo znižanje skoraj 40 odstotkov."

Kljub nižjim cenam pa na občini razmišljajo o dodatnih vlaganjih in razširitvi funkcionalnosti, med drugim izkoriščanje bioplina za energijo. Napravo želijo tudi zapreti in na tak način znižati vpliv na okolje. Pred naložbami morajo za zdaj le še ideje preučiti in preračunati finančno upravičenost tovrstnih nadgradenj.