Gneče pri vstopu v Slovenijo dopoldne ni bilo. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Gneče pri vstopu v Slovenijo dopoldne ni bilo. Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Opolnoči so začela veljati nova pravila na meji. Države niso več razvrščene po barvi glede na epidemiološko sliko, vsi potniki pa morajo pri vstopu v Slovenijo izpolnjevati enega od pogojev PCT. V nasprotnem primeru so napoteni v 10-dnevno karanteno, ki jo lahko z negativnim testom prekinejo po petih dneh. Izjeme so otroci do 15. leta, dvolastniki, pa tudi potniki v tovornem in potniškem prometu, ki Slovenijo le prečkajo in jo zapustijo v dvanajstih urah. Med izjemami pa ni dnevnih delovnih migrantov in lastnikov nepremičnin na Hrvaškem, ki so zaradi tega zelo nezadovoljni.

Potniki, ki so dopoldne vstopali v Slovenijo, težav večinoma niso imeli. Tudi gneče pri vstopu v Slovenijo danes ni bilo, a bo v prihodnjih dneh drugače. Komandir Postaje mejne policije Gruškovje Simon Premzl: "Z jutrišnjim dnem (v petek) se pričenja nekoliko povečan promet, zato bo v petek, soboto in nedeljo tako izstop kot vstop v Slovenijo obremenjen."

Potniki naj imajo zato poleg osebnih dokumentov pripravljeno eno od dokazil, da izpolnjujejo pogoj PCT. Razen, če so mlajši do 15 let ali pa so dvolastniki. Vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter o tem, kaj dvolastništvo pomeni: "To ni na primer tisti, ki ima vikend na Krku. To ni dvolastnik. Gre za dvolastnike, ki svojo lastnino uporabljajo za kmetijsko ali kakšno drugo obliko gospodarske dejavnosti."

To je razjezilo lastnike nepremičnin na Hrvaškem, ki zahtevajo manj omejitev pri dostopanju do svoje lastnine. Najmanj, kar želijo, je, da bi bila zanje podaljšana veljavnost hitrega testa z 48ih na 72 ur. Podobno si želijo tudi dnevni delovni migranti. Zanje v Avstriji velja test, ki ni starejši od sedmih dni, zato predsednik Sindikata delovnih migrantov Slovenije Mario Fekonja vlado poziva: "...da vsaj naredijo ukrep veljavnosti negativnega testa na 7 dni, da bi delavci lahko uporabili tisti negativni test, ki ga potrebujejo za vstop v Avstrijo."

Ob zahodni meji pa so zaskrbljeni predvsem gostinci in izvajalci storitvenih dejavnosti, ki računajo na stranke iz sosednje Italije. Ti morajo za testiranje doma odšteti 15 evrov, pojasnjuje predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Sežana Jernej Bortolato in dodaja: "Tako da se ne bodo odločali, da prihajajo opravljati storitve v Slovenijo."

Vse, ki se bodo v prihodnji dneh odpravili na potovanje, pa pristojni pozivajo k odgovornemu obnašanju in upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov.