Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

V mariborskem gledališču samevajo operni in koncertni odri, ustavila se je priprava težko pričakovane nove slovenske opere Marpurgi - premiera bi bila danes. A delo ni zamrlo, prav tako načrti za prihodnjo sezono.

Žal se je epidemija dotaknila tudi mariborske opere, a delo se ni ustavilo, umetniški direktor opere Simon Krečič: "Organizirali smo delo na domu, se pravi, da smo razdelili notni material za takorekoč konec te sezone in začetek naslednje in se glasbeniki pač vsak dan sami, individualno pripravljajo. Kljub temu, da imamo veliko časa, se veliko vsak dan ukvarjamo s tem, da razmišljamo, sestankujemo in pošiljamo predloge tudi ministrstvu, na kakšen način bi se potem čimprej nazaj pobrali po tej krizi."

V jubilejni sezoni ob 100-letnici mariborskega gledališča so napovedali novo slovensko opero Marpurgi, po napovedih jo bomo doživeli jeseni, glasbo je napisala skladateljica Nina Šenk, libreto po romanu Zlate Vokač Remic o mariborskih Judih v 15. stoletju in režijo je prevzel Igor Pison. "Res je, da smo opero na nek način pripeljali do polovice procesa, moram pa reči, da smo bili na dobri poti, da smo nekako cel ansambel in zbor zelo motivirali in smo se zelo veselili te premiere," pravi Krečič.

Zadnja operna premiera v Mariboru bi bila maja Madama Butterfly Giacoma Puccinija: "Zdaj trenutno odpade, načrtujemo pa vsekakor jo, kako jo bomo umestili in kako je ne bomo umestili, zdaj tega še ne morem povedat, je pa seveda vseakor v planu, tako da Butterfly bo," še pravi Krečič.

Žal v tej sezoni ne bomo videli in slišali omenjenih oper in skoraj verjetno načrtovanih nastopov simfoničnega orkestra SNG Maribor na zadnjih abonmajskih koncertih, na operni noči v parku, na Gaju nad Mariborom, na arheološkem parku na Ptuju in v Avditoriju v Portorožu.