Tudi enota Zavoda za zaposlovanje na Ptuju vse od druge polovice marca zaznava visoko rast števila na novo prijavljenih brezposelnih. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Tudi enota Zavoda za zaposlovanje na Ptuju vse od druge polovice marca zaznava visoko rast števila na novo prijavljenih brezposelnih. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Posledice pandemije hromijo gospodarstvo in v Sloveniji je zadnji mesec čutiti socialno in ekonomsko negotovost. Povečuje se brezposelnost. Na Zavodu za zaposlovanje je prijavljenih že 88 tisoč ljudi. Tudi enota Zavoda za zaposlovanje na Ptuju vse od druge polovice marca zaznava visoko rast števila na novo prijavljenih brezposelnih. Tam je - pravijo - po novem namesto 6,7 približno 7,8 odstotna brezposelnost. Ugotavljajo tudi, da se je zaposlovanje upočasnilo.

Tudi na Ptuju se število brezposelnih veča iz dneva v dan, pravi direktor ptujskega Zavoda za zaposlovanje Tomaž Žirovnik: "Na novo je 671 prijavljenih, pa 3405 imamo trenutno stanje brezposlenih na Ptuju." Ob naraščanju števila brezposelnih, jih skrbi zlasti upad zaposlovanja. Tomaž Žirovnik: "Res beležimo glede zaposlovanja tako slab mesec, niti leta 2009 ni bil april tako močno prežet z izgubami zaposlitve kot je letošnji april."

K sreči je na trgu dela zaznati nekaj solidarnosti, ugotavlja Žirovnik. Pozitivno je tudi, da delodajalci iz tujine Slovence že kličejo nazaj na delo: "Zlasti avstrijski trg, ki se je odpril konec marca, v začetku aprila, se že pozna na odjavah. Med temi 160, ki so se zaposlili, je gotovo polovica takšnih, ki so se zaposlili nazaj v avstrijskih in nemških podjetjih."

Na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so za tiste, ki so v času epidemije izgubili delo, pripravili krizno nadomestilo za brezposelnost v višini 513 evrov bruto oziroma okoli 400 evrov neto.