Šolsko ministrstvo je konec lanskega leta predlagalo postopno ukinjanje dejavnosti Dijaškega doma Maribor. Da gre za resno namero, kaže tudi dejstvo, da tega dijaškega doma v pred enim tednom izdanim razpisu za vpis v srednješolske programe in dijaške domove ni. Na ministrstvu vztrajajo pri tem, da naj bi ukinitvi dijaškega doma sledila pripojitev Centra za sluh in govor Maribor, kjer pa nad takšno rešitvijo prav tako niso navdušeni.

Ravnateljica Dijaškega doma Maribor Ksenija Jaušovec priznava, da številke ne lažejo in da je vpis dijakov v njihov dom v zadnjih desetih letih res upadel za dobrih 70 odstotkov. Prepričana pa je tudi, da se je ministrstvo ukinjanja dijaškega doma ob študentskem kampusu lotilo prehitro in preveč nepremišljeno. Na zadnjem srečanju s predstavniki ministrstva so ji zagotovili, da je skrb za zdaj zaposlene v domu odveč: "Da se bo za vseh 21 zaposlenih poiskala rešitev."

Sama pa je svetu zavoda ponudila svoj odstop in odpoved delovnega razmerja, saj je prepričana, da upanja za dijaški dom, ki ga vodi, ni več. Nad pripojitvijo Dijaškemu domu Maribor niso najbolj navdušeni niti v mariborskem Centru za sluh in govor, čeprav tam že 4 leta izvajajo osnovnošolske programe: "Saj bi za optimalno izvajanje vseh multidisciplinarnih dejavnosti - izobraževalne, rehabilitacijske, zdravstvene - bilo potrebno našemu zavodu zagotoviti eno lokacijo, ki bi bila dovolj prostorsko primerna," pravi direktor Centra za sluh in govor Samo Rumež, ki naj bi skupaj z ravnateljico Dijaškega doma Maribor do konca tega tedna pripravil elaborat pripojitve centra domu. A ravnateljica Ksenija Jaušovec je prepričana: "Ne vidim nekega velika smisla v izdelavi tega elaborata." Saj da vse potrebne podatke, ki lahko upravičijo pripojitev Centra za sluh in govor dijaškemu domu, na ministrstvu že imajo.

Na ministrstvu za šolstvo so prepričani, da je dijaških postelj v Mariboru dovolj. Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Na ministrstvu za šolstvo so prepričani, da je dijaških postelj v Mariboru dovolj. Foto: Radio Maribor/Dejan Rat