Ena od sob v Kriznem centru za otroke Palček Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Ena od sob v Kriznem centru za otroke Palček Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Minevata dobra dva meseca od takrat, ko je v okolici Maribora, v Bresternici, odprl vrata Krizni center za najmlajše otroke Palček. Marjana Bravc, direktorica Centra za socialno delo Maribor, pod katerega spada krizni center, pravi, da se je takoj pokazalo, da je tovrstna ustanova še kako potrebna tudi v severovzhodni Sloveniji. Prve malčke so sprejeli takoj po odprtju, trenutno jih je nastanjenih sedem.

To je drugi tovrstni krizni center za otroke do šestega leta starosti v Sloveniji, prvi je Palčica v Grosupljem. Bresterniški deluje 24 ur in lahko sprejme do deset otrok, pojasnjuje direktorica mariborskega Centra za socialno delo Marjana Bravc: "Že prvi dan smo imeli nameščene tri otroke, od takrat dalje pa imamo nameščenih vseskozi šest ali sedem otrok. Tako da se je izkazalo, da je bil krizni center res nujen." Povprečna starost doslej sprejetih otrok je tri leta. "Najmlajši otrok, ki smo ga sprejeli, še ni dopolnil eno leto. So pa stari tudi šest, pet, štiri, tri... Tako da povprečje je tri leta."

O razlogih za sprejem otrok Bravčeva pravi: "Vzroki so nasilje nad otroci, zanemarjanje, nezmožnost starševske skrbi, ..." Center tako ni namenjen samo zlorabljenim otrokom, ampak tudi takšnim, ki jih je treba iz najrazličnejših razlogov umakniti iz domačega okolja oziroma jim ponuditi zavetje.

Načeloma so otroci v centru nastanjeni krajši čas, do tri tedne, po potrebi tudi dlje. "Naj bi bili do tri tedne, ampak se zgodi, da so tudi dlje. Namreč, to so kar zahtevni postopki, in morajo strokovne službe preučiti vse vidike, pa nato še ti postopki tečejo na sodišču... V povprečju so otroci bivali v centru mesec dni, sta pa dva otroka tam, ki bivata že dlje kot dva meseca," še povedala sogovornica.

Za otroke skrbi ekipa osmih redno zaposlenih strokovnih delavcev, zaposliti nameravajo še eno osebo. V delo z otroki pa se vključujejo tudi prostovoljci.