Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tretji protikoronski sveženj, ki ga bo državni zbor predvidoma sprejemal v petek, med drugim vsebuje ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in turistične vavčerje. Iz gospodarstva prihajajo pozivi k dodatnim ukrepom za pomoč najbolj prizadetim in k podaljšanju ukrepa subvencioniranja čakanja na delo za vse panoge.

Med drugimi je tudi Štajerska gospodarska zbornica na poslance državnega zbora naslovila poziv, naj v tretji paket dodajo podaljšanje subvencioniranja nadomestila za čakanje na delo za vse panoge, in to do konca leta, pravi direktorica ŠGZ Aleksandra Podgornik in dodaja, da si želijo tudi dodatnih ukrepov za povečanje likvidnosti, »saj so bili dosedanji ukrepi iz drugega paketa v praksi le deloma uspešni; številna podjetja niso mogla do likvidnostnih sredstev."

Gospodarski minister je sicer napovedal širitev podaljšanja subvencioniranja čakanja na delo za en mesec tudi na avtomobilsko industrijo; enako pričakujejo prevozniki vsaj za področje potniških prevozov, ob tem pa nepovratno pomoč. Predsednik sekcije prevoznikov pri OPZ Slovenije Peter Pišek upa, bo država našla dodatna sredstva.

Če ne bo nabor ukrepov v tretjem paketu razširjen, se namreč lahko zgodi, da bo potreben še četrti ali celo peti paket, ocenjuje predsednik območne OPZ Maribor Aleš Pulko: "Cilj tako gospodarstvenikov kot države je, da naredimo vse, da zajezimo potencialno nevaren skok brezposelnosti v Sloveniji." Množica novih brezposelnih bi namreč za državo pomenila veliko večji finančni zalogaj kot zdajšnja dodatna pomoč gospodarstvu, še poudarjajo sogovorniki.