Foto: Radio Maribor/Andreja Podgrajšek
Foto: Radio Maribor/Andreja Podgrajšek

Čeprav si je več kot 100 gasilcev dolgo v noč prizadevalo požar pogasiti je planinski dom pogorel do tal, poroča poveljnik civilne zaščite Slovenska Bistrica Branko Hojnik: "Gostinski del je popolnoma uničen in ni več primeren za uporabo. Aktiviranih je bilo 6 gasilskih enot, več kot 100 gasilcev, 17 gasilskih avtomobilov ... Gasilci so se s požarom borili do 1. ure zjutraj in uspeli preprečiti širjenje ognja na muzejski del."

Po prvih podatkih je zagorel tudi gozd v neposredni bližini, a ga je gasilcem uspelo lokalizirati in se ni širil naprej. Zaradi manjših žarišč so na požarišču ostali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Kebelj na požarni straži do jutranjih ur. "To je običajno, da gasilci ostanejo na pogorišču, saj je nastajalo več manjših gorišč, ki jim je bilo treba preprečiti, da ogenj ne bi ponovno vzplamtel," še pojasnjuje Hojnik.

Vzrok požara še ni znan, prav tako ne gmotna škoda, ki pa je nedvomno velika. Na srečo pa ni bil nihče poškodovan.

Na Osankarici je po nočnem požaru videti klavrno podobo ruševin pogorelega planinskega doma.

Foto: Radio Maribor/Občina Slovenska Bistrica
Foto: Radio Maribor/Občina Slovenska Bistrica

Domačini so bili na Dom na Osankarici zelo navezani, pojasnjuje predsednik KS Kebelj Jožef Turner: »Dom na Osankarici je bil za domačine priljubljena stičiščna točka, zato smo bili ob novici izredno pretreseni. Zagotovo pa to pomeni veliko katastrofo za kraj in njegov turizem.« S tem se strinja tudi župan občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar: "Nedvomno gre za veliko katastrofo tako za domačne kot tudi občino. Prav tako je to zelo slaba novica za turistični razvoj Bistriškega Pohorja, saj je bil dom eno osrednjih prizorišč dogajanja na tem delu Pohorja. Pri tem se moram zahvaliti gasilcem za njihovo požrtvovalno delo, saj so se potrudili, da so rešili muzejski del objekta. Zdaj bo treba vse skupaj dobro zavarovati pred vremenskimi neprilikami. Katastrofa pa je tudi za lastnika in najemnika. Lastnik se bo moral odločiti, ali bo dom obnovil, najemniku, ki je v zadnjem letu naredil veliko za obujanje doma in je imel za razvoj turizma velike načrte, pa smo ponudili vso pomoč v okviru možnosti in v vseh ozirih." Najemniku je Občina Slovenska Bistrica ponudila nadomestno stanovanje.

Gmotna škoda, ki je nedvomno velika, in vzrok požara še nista znana, si pa prizorišče ogledujejo mariborski kriminalisti skupaj s strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija, policisti pa zbirajo in preverjajo druge okoliščine.

Po ogledu prizorišča je direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana ocenila: "Dom na Osankarici je zgorel, muzejski del so prizadevni gasilci uspeli rešiti, pa tudi razstavo so si prizadevali zaščititi. Pomagali so nam še rešiti predmete. Voda je naredila svoje in razstava bo potrebna obnove. Naslednji teden staknemo glave z lastniki prostorov. Hvala gasilcem, ki so naredili vse, kar je bilo možno in še več! Hvala tudi Muzeju novejše zgodovine Celje za ponujeno pomoč."

Foto: Radio Maribor/Muzej narodne osvoboditve
Foto: Radio Maribor/Muzej narodne osvoboditve

Lastnik doma Zvonko Krošel je zaradi dogodka močno pretresen, povedal nam je le, da je imel objekt sicer zavarovan in da bo o tem, ali bo dom obnovil, moral še temeljito premisliti. Najemnik Aleš Pateker, ki je imel z domom resne in velike načrte, sami nismo uspeli doklicati, je pa za časnik Večer danes povedal, da je izgubil vse, kar je imel, saj je vse svoje prihranke in premoženje vložil v Dom na Osankarici. "V ta namen sem prodal hišo in parcelo. Očistil sem okolico doma, pripravljal sem vse potrebno, da bi znova zaživeli. Da gori, sem izvedel na Treh kraljih. Predvidevam, da je zagorelo zaradi dimnika, s katerim smo imeli težave že pred tem," je za Večer povedal Patekar.

Je pa bil Dom na Osankarici priljubljena izletniška točka med kolesarji, pohodniki in smučarji. V neposredni bližini sta spomenik padlim borcem Pohorskega bataljona, kjer se vsako leto 8. januarja zbere velika množica ljudi na slovesnosti v spomin na padle borce Pohorskega bataljona pri Treh žebljih, in znamenito pohorsko Črno jezero.