Foto: Reuters
Foto: Reuters

V teh vročih poletnih dneh moramo biti še posebej pozorni do svojega zdravja, da preprečimo ali omilimo marsikatero zdravstveno tegobo, ki jo lahko povzročijo visoke temperature. Velja tako za zdrave kot tudi bolne ljudi.

Če upoštevamo napotke, kako ravnati v času visokih temperatur, lahko zelo zmanjšamo tveganje za naše zdravje, svarijo strokovnjaki. »Za vse ljudi velja, da se moramo izogibati vročemu soncu. Zaužiti moramo dovolj tekočine, svetujemo uživanje lahke prehrane – pet obrokov dnevno, ki vsebujejo veliko zelenjave in sadja, vsem pa odsvetujemo večje fizične obremenitve čez dan,« pravi kardiologinja iz UKC Maribor Barbara Krunič.

Ob tem še posebej poudarja izrazito hitro spremembo telesne temperature, kot je denimo kopanje v hladni vodi, saj lahko pride do hitrega zožanja žil in s tem srčnega infarkta. Nasploh pa moramo seveda v teh vročih dneh zaužiti dovolj tekočine. Slednje je še posebej pomembno pri starejših ljudeh, saj nimajo več pravega občutka za žejo. »Poseben poudarek je tukaj pri ljudeh, ki so dementni, nepokretni, za katere skrbijo svojci ali so nameščeni v domovih za upokojence,« je še povedala kardiologinja Barbara Krunič iz UKC Maribor.