Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V krajih ob reki Dravi s strahom opazujejo vodo, ki se je na nekaterih mestih že prelila iz struge. Tako so v Markovcih pohiteli z gradnjo zasilnega nasipa, ki naj bi jih vsaj nekaj časa obvaroval pred razlitjem vode v naselje. Kljub temu pa je že zdaj ogrožen en stanovanjski objekt.

Voda se nevarno približuje tudi nižje ležečim vikendom in hišam v Krčevini pri Vurbergu. Največje težave na tem območju pa imajo z visoko podtalnico.

V Dvorjanah in Dupleku pa gasilci pričakujejo, da bo protipoplavni nasip zadržal večino vode, kljub temu pa bo nekaj objektov zagotovo zalilo. Med drugim bo voda, v primeru nadaljnje rasti, ki je napovedana, zalila tudi kmetijo. Sicer pa se na morebitne ogromne količine vode se pripravljajo tudi v Dupleškem wake parku, kjer danes pospešeno selijo opremo. Najbolj pa naj bi voda narasla jutri popoldne, kljub temu pa vsi upajo, da se scenarij iz leta 2012 ne bo ponovil.

Nujno obvestilo Urada Republike Slovenije za zaščito in reševanje:

Vsakdo, ki živi na območjih, ki so izpostavljena nevarnostim poplav, poskrbi za preventivne ukrepe na podlagi informacij o ogroženosti. Tako torej svetujemo vsem prebivalcem, ki živijo v bližini reke Drave, saj obstaja možnost razlitja reke ob večjih pretokih, da preventivno ukrepajo in zaščitijo svoje premoženje tako, da svoje materialne dobrine iz kleti in garaž evakuirajo iz poplavnega območja, prav tako pa naj obveščajo občinsko civilno zaščito o situaciji in problematiki v njihovem bivalnem okolju ter pomagajo bližnjim sosedom, ki so pomoči potrebni ter pomagajo pri umiku ljudi (bolnih, starejših in otrok) na varno. Stanje naj spremljajo osebno ali preko medijev.