PLESNA PREDSTAVA MYTH GAJA ŽMAVCA Foto: Radio Maribor/ARHIV SNG MB
PLESNA PREDSTAVA MYTH GAJA ŽMAVCA Foto: Radio Maribor/ARHIV SNG MB

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bodo nocoj premierno uprizorili tri kratke sodobne balete s skupnim naslovom Med telesi, ki jih podpisujejo trije koreografi in sicer Gaj Žmavc, Šved Johan Inger in Edward Clug.

Triptih začenja plesna predstava Myth mladega mariborskega plesalca in koreografa Gaja Žmavca, ki se s svojstvenimi koreografijami predstavlja tudi v tujini. Njegov Myth raziskuje ljudske pripovedi in mite s severa Evrope.

» Nordijska mitologija je najbolj vplivala na snovanje plesne predstave, ki je zelo gibalna, fizična, v filmski glasbi je tudi veliko vikinških elementov« pove koreograf Gaj Žmavc, ki je tudi avtor glasbe.

Druga predstava baletnega večera bo Rain Dogs, švedskega koreografa Johana Ingerja na glasbo ameriškega skladatelja Toma Waitsa, prvič uprizorjena leta 2011 v gledališču v Baslu. Koreograf v njej s prispodobo psa v dežju pripoveduje o vsakdanjih prigodah v življenju ljudi.

Tretja predstava pa bo Aperture, zaslonka v prevodu, koreografa Edwarda Cluga, premierno uprizorjen v nizozemskem plesnem gledališču leta 2019, in skozi kukalo prostora tokrat v postavitvi mariborskih plesalcev raziskuje intimo posameznika.

»Predstava treh plesnih parov je kot študij obnašanja plesalcev na odru v zelo intimnih trenutkih, ki navdušujejo z virtuoznim gibanjem,« pravi Edward Clug. Njegovo predstavo so sooblikovali njegovi stalni sodelavci avtor glasbe Milko Lazar, kostumograf Leo Kulaš in scenograf Marko Japelj. Ponovitve triptiha Med telesi bodo 16., 18., 20. in 22. aprila.

V SNG Maribor premiera baletnega triptiha