Tkalka bo ostala brez tujega investitorja. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Tkalka bo ostala brez tujega investitorja. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Na mariborski občini so prepričani, da gre še za en primer, ko v prestolnici nočejo, da se Maribor razvija. Župan Andrej Fištravec je zgrožen nad odločitvijo, da ministrstvo ne podpre prihoda Eona, ki bi v Mariboru zaposlil 250 visokokvalificiranih oseb in tesno sodeloval z Univerzo: »Ali Maribor ne sme imeti takšnih delovnih mest? Ali Maribor ne sme imeti najboljše Univerze v Sloveniji?«

A pravila o dodeljevanju pomoči po Zakonu o spodbujanju tujih neposrednih naložb so znana in podjetje Eon jih ne izpolnjuje, saj je kapitalsko neustrezno, je jasen minister Zdravko Počivalšek: »Podjetje ima nakopičene izgube iz preteklih let, ki so presegle več kot polovico kapitala podjetja Eon Reality.«

Kapitalsko neustreznost sta ugotovili tako komisija ministrstva kot zunanja revizijska hiša. »Na podlagi navedenih dejstev še enkrat odločno zavračamo lažnive in škodljive navedbe nekaterih lokalnih politikov, saj ni zakonske osnove, ne slovenske ne evropske, da bi tako podjetje pridobilo subvencijo,« je še odločen Počivalšek.

Naložba Eona v mariborsko Tkalko bi bila težka 16,8 milijona evrov; želeli so si državno sofinanciranje v višini 20 do 25 odstotkov. Občina je podjetju nameravala v celoti oddati stavbo Tkalke, zaradi česar sedanjim najemnikom, socialnim podjetjem ni več podaljšala pogodb.

Podjetje Eon Reality je nameravalo v Mariboru odpreti svoj regionalni center za razvoj aplikacij virtualne resničnosti, a brez državne pomoči te investicije ne bodo izpeljali.