Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Festival sprehodov, ki je nastal pod okriljem ekipe Rajzefiber, v teh dneh ponuja brezplačne sprehode po mariborskih mestnih ulicah, trgih in okoliških gričih. Njegova rdeča nit je odkrivanje skritih zgodb mesta, tokrat pa so ga prvič razširili tudi na nekaj drugih krajev.

Sprehod po Lentu je bil prvi v okviru 4. Festivala sprehodov. Obiskovalci so o tem delu mesta, katerega drugo ime je tudi Pristan, izvedeli vrsto zanimivosti. Med drugim, da so 400 let star Vodni stolp zaradi dviga gladine Drave leta 1968 dvignili za skoraj tri metre. "To so naredili tako, da so ga spodaj horizontalno spodrezali in ga postopoma dvigovali, nato pa spodaj podprli z betonskimi bloki," razlaga Milena Antonić z Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Mnogi vedo, da so v preteklosti na Lentu pristajali splavi, malokdo pa ve, da so bili na reki še pred sto leti tudi mlini. Mojca Horvat iz Pokrajinskega arhiva: "Mlini so bili ob celotnem bregu Drave vse do Melja in prav ime Melje še vedno spominja nanje."

Zgodovini tega dela mesta je prisluhnila tudi Manja Pukl, ki se bo udeležila še katerega od dogodkov v okviru Festivala sprehodov: "Izvedela sem veliko novih stvari. Sicer sem Mariborčanka, ampak določenih stvari pač ne veš. In podrobnosti, ki jih dobiš na takem sprehodu, ti dajo veliko več, kot če bi si o tem samo prebral."

Prav odkrivanju neznanih zgodb mesta je namenjen Festival sprehodov, razlaga predstavnica organizatorjev Mateja Meh: "To, da predvsem prebivalci Maribora spoznajo mesto, ostaja rdeča nit festivala."

Festival Sprehodov bo do vključno nedelje ponudil skoraj 30 sprehodov, tokrat tudi zunaj Maribora, saj so dogodke prvič pripravili tudi v Svečini, Slovenskih Konjicah, Šmarju pri Jelšah in Trbovljah.