Foto: EPA
Foto: EPA

Tudi tokratna zaustavitev javnega življenja zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom za večino obrtnikov pomeni hud udarec. Kot je pokazala anketa, ki jo je Obrtna zbornica Slovenije opravila med svojimi člani, jih kar tretjina razmišlja o zaprtju svoje dejavnosti, večina pa je prepričana, da bi lahko ob upoštevanju vseh samozaščitnih ukrepov še naprej varno opravljala svoje delo. Posebnega upanja jim ne vliva niti šesti protikoronski paket.

Že spomladanska zaustavitev javnega življenja je obrtnike močno prizadela, tokratna, se zdi, jih bo še bolj. Predsednik sekcije frizerjev in kozmetikov pri območni Obrtno-podjetniški zbornici Maribor Smiljan Škarica: "Vso zalogo finančnih sredstev smo porabili že spomladi in nimamo rezerve, ki bi jo lahko porabili zdaj."

V podobni situaciji so tudi gostinci. Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri mariborski območni Obrtno-podjetniški zbornici Marjan Vidovič: "Trenutno še vztrajamo, vsak še išče, kaj in kako narediti, je pa res, da smo obupani."

Protikoronski paketi pomagajo bolj malo, nekatere ukrepi povsem zaobidejo, ker ne izpolnjujejo pogojev, Marjan Vidovič opozarja še: "Ne moreš ti nekje vzet in dat in narediti in potem refundacijo zahtevati, če nimaš. Država bi morala pomagati takoj." "15. so plače, od kod, na kakšen način plačati ljudi, če nimaš prihodkov, jaz ne vem," pa dodaja Smiljan Škarica, ki meni tudi, da ukrep 80-odstotne povrnitve stroškov ni zadosten: "Preko obrtno podjetniške zbornice zahtevamo, da se nam povrne sto odstotkov osebnih dohodkov za zaposlene in delodajalce ter najemnine, kar je minimum, če si primoran zapreti svojo dejavnost."

Sploh ker bodo tudi ob ponovnem odprtju verjetno veljale omejitve števila gostov glede na velikost lokalov, kar bo vplivalo tudi na prihodek.