V vseh pisarnah Zveze svobodnih sindikatov Slovenije so danes pripravili dan odprtih vrat zaradi sprememb zakona o minimalni plači. Zaposleni lahko, ne glede na to, ali so člani sindikata, tam preverijo, ali jim je delodajalec pravilno obračunal minimalno plačo, in se pozanimali tudi o vseh drugih pravicah v zvezi z delovnim razmerjem. Odziv je velik in, kot pravijo v sindikatih, kaže na nepravičnost minimalne plače kot osnove poslovanja mnogih podjetij.

Ob devetih, ko so pisarne Zveze svobodnih sindikatov odprle svoja vrata, je bil hodnik pred mariborsko na Neratovi ulici že povsem poln. Kot pravi sekretarka dejavnosti v Zvezi svobodnih sindikatov Alenka Rožman, delodajalci po njihovih ugotovitvah razmeroma dosledno upoštevajo spremembe zakona o minimalni plači: "Dogaja pa se, da so nekatere dodatke izvzeli, oziroma so jih pozabili dodat."

Predvsem dodatek za delovno dobo. Pri tem izstopa predvsem dejavnost zasebnega varovanja, pravi Rožmanova: "Si po svoje razlagajo ta zakon in mislim, da bo v tej dejavnosti največ nepravilnosti."
V drugih dejavnostih zaznavajo predvsem težave zaradi uravnilovke, do katere je prišlo zaradi dviga minimalne plače. Martin Dular, sekretar sindikata SKEI: "Od delavca, pa tistih, ki jih nadzorujejo, so se pa te plače izenačile in tu so zdaj težave."
A to, tako sindikati, je težava delodajalcev, ki v Podravju že tako tarnajo zaradi bega delavcev v sosednjo Avstrijo.

Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan