Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Zadnji, 840 metrski odsek podaljška Ceste proletarskih brigad, naj bi po več mesecih zamud le začeli graditi oktobra.

Čeprav je republiška direkcija za infrastrukturo gradbeno dovoljenje za dokončanje t. i. Limbuške obvoznice pridobila že februarja, se je gradnja odmikala zaradi zapletov z lastništvom zemljišč, nato pa še zaradi usklajevanja z izvajalcem. Podjetje Pomgrad, ki bo zadnji odsek med Kamenškovo ulico in nekdanjo Qlandio gradilo s podizvajalci, je ustrezen aneks k pogodbi zdaj le podpisalo, pravi vodja Sektorja za investicije v ceste Tomaž Willenpart:

"Aneks je 28. septembra prišel na direkcijo, danes ali najkasneje v ponedeljek ga bomo podpisali tudi mi, 15. oktobra pa se začne gradnja."

Kot pojasnjuje, so bili gradbinci poleti nasploh precej zasedeni, izvajalca in podizvajalce pa je v zaostrenih gospodarskih razmerah najbolj skrbelo zakonsko določeno obračunavanje podražitev:

"Določilo obligacijskega zakonika pravi, da v kolikor so podražitve višje od 10 odstotkov, izvajalcu pripada razlika, je pa res, da je dokazno breme v celoti na strani izvajalca."

Morebitnih podražitev 11,5 milijona evrov vredne pogodbe za zdaj še ne morejo oceniti. Ker ne gre za obnovo, ampak novogradnjo, večjih sprememb prometnega režima na tem območju ne bo, razen na Studenški ulici pri trgovskem centru, kjer se bo nova cesta priključila na Cesto proletarskih brigad.

"Tam bo izmeničen enosmerni promet, v kolikor pa bo na tem odseku, gre le za nekaj deset metrov, popolna zapora, bo pa urejen tudi obvoz z druge strani, kar je možno," pojasnjuje sogovornik.

Gradnjo naj bi dokončali do prihodnjega poletja.