Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na dveh mariborskih osnovnih šolah obnavljajo oziroma gradijo zunanji večnamenski športni igrišči. V Kamnici se bo obnova končala konec novembra, v drugi polovici januarja pa bodo po štirih desetletjih prizadevanj nujno potrebno površino za izvedbo športnih aktivnosti dobili tudi na Osnovni šoli Prežihovega Voranca.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Pri Osnovni šoli Kamnica so izvajalci del že naredili novo asfaltno površino. Kot pravi ravnatelj Tomaž Čeplak, bo obnovljeno igrišče velika pridobitev za šolarje in krajane: »Na šoli bomo pridobili bolj varno športno igrišče za košarko in ostale igre z žogo kot npr. nogomet in rokomet. Gre za to, da je igrišče staro 48 let in je bilo neobnovljeno že od samega začetka, od leta 1974, ko se je šola zgradila«. Obnova z nadzorom, ki jo v celoti financira mariborska občina, je vredna dobrih 80 tisoč evrov; kot dodaja Čeplak, pa si nekaj posodobitev želijo tudi v prihodnje: »Asfaltna površina je fantastična pridobitev. Ni več neravnin, ni več luž. Vednar pa upamo, da se tu čez dala umetna masa, mogoče s kakšnimi sredstvi že prihodnje koledarsko leto, in pa da se obnovi tudi asfaltirano igrišče za odbojko«.

Športno igrišče na prostem z nestrpnostjo čakajo tudi na OŠ Prežihovega Voranca

Medtem ko se v Kamnici veselijo obnovljenih zunanjih športnih površin, pa so na mariborski Osnovni šoli Prežihovega Voranca po več letih prizadevanj dočakali odrešitev. »Mi in naši učenci smo se že veliko let izjemno veselili tega gradbišča, sprožili smo tudi kar nekaj iniciativ, da bi prišli do novega igrišča. Namreč, to je po dolgih 40 letih ponovno obujanje športnega življenja na našem igrišču,« se novosti veseli ravnateljica Barbara Pernarčič OŠ Prežihovega Voranca.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Tako kot v Kamnici bo tudi igrišče v bližini mariborske 3. gimnazije in Ljudskega vrta dostopno vsem. »V prvi meri je pomembno, da imamo površino, ki nam omogoča kvalitetno športno vadbo. Večnamensko igrišče bo namreč ponujalo dve igrišči za košarko, po dolžini rokomet in nogomet. Ob tem pa bo to igrišče s tartansko podlago namenjeno tudi našim otrokom po pouku, v času podaljšanega bivanja. Tudi tam bo gibalna aktivnost bolj kvalitetno izpeljana. Nas vsak način pa tudi izpeljana bolj varno. Mi smo imeli dolga leta tukaj dotrajano atletsko stezo, ki je bila za otroke že nevarna za uporabo«, še dodaja Pernarčičeva. Vrednost naložbe skupaj z nadzorom je skoraj 240 tisoč evrov, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo od tega sofinanciralo do 100 tisočakov. Investicija bo končana v drugi polovici januarja.