Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se cene hrane višajo tudi letos; kljub nižji ceni povprečne košarice osnovnih živil pa tudi potrošniki opozarjajo, da vse več družinskega proračuna namenijo za nakup osnovnih življenjskih potrebščin. Vse pogosteje pa opažajo, da so izdelki na trgovskih policah količinsko manjši.

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se na mesečni ravni zvišale za 2,1 odstotka, na letni pa kar za več kot 19 odstotkov. Najbolj, za 54 odstotkov, se je od lanskega januarja podražil sladkor, sledi mu jedilno olje – zanj je treba odšteti 47 odstotkov več. Med drugim pa so dražji še »sveže posneto mleko za 38 odstotkov, maslo za 37, krompir za 29, polnomastno mleko za 28, meso za 20, sadje za 18 in kruh za 17 odstotkov,« izpostavlja Zala Jakša s Statističnega urada Republike Slovenije. Da so živila iz dneva v dan dražja, nakupovalna vrečka pa vse bolj prazna, ugotavljajo tudi kupci: «Najbolj se dražijo izdelki, ki jih kupujemo največkrat. Do sprememb cen prihaja na teden ali pa na dva«, poudarja eden izmed naključnih izbranih anketirancev, gospa, ki smo jo ulovili takoj po nakupu pa je dodala: «Vedno kupujem enake stvari in ugotavljam, da vsakič ko pridem v trgovino je kakšen izdelek dražji za 50 centov ali pa evro, sicer pa je dražje vse«.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potrošniki pa opozarjajo še na spremembe pri količini oziroma teži izdelkov. »Prej je bila teža pakiranega mesa 500 gramov, zdaj je 470. In še dražje je«, ali pa »pakiran motovilec je bil prej 125 gramski, po novem pa je le še 100 gramski«, poudarjajo kupci, ki smo jih nagovorili pred trgovinami. S tovrstnimi primeri t.i. "skrčflacije" oziroma, ko se količina izdelka v embalaži čez noč "skrči", so seznanjeni tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije: »Če so kupci opazili, da je proizvajalec zmanjšal količino, izdelek pa na videz izgleda enak, cena pa enaka ali višja, naj nam dokazila pošljejo prek spletnega obrazca na naši spletni strani,« svetuje predstavnica ZPS Alina Meško. Gre namreč za zavajanje. Tudi zato, ker so se po podatkih Statističnega urada cene hrane v Sloveniji zvišale bolj kot povprečno v državah evroobmočja.

Radijska tribuna o podražitvah hrane. Prisluhnite!!!

Prehranska draginja se ne umirja