Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Podjetje je kmalu za tem pristalo v stečaju, okrog 60 zaposlenih pa so prezaposlili na podjetje Sedmi dan. Tudi to je že v stečaju, na istem naslovu, kot predhodni dve, pa je danes registrirano podjetje RCC. Dejavnost vseh treh omenjenih podjetij ves čas poteka v isti proizvodni hali in čeprav se zastopniki podjetij menjajo, naj bi za njimi stali isti lastniki. In če so delavke Aprila pred tremi leti čez noč ostale brez službe in zadnjih treh plač, so danes zaposlene v podjetju RCC spet podale prijavo na inšpektorat za delo.

Lanskega regresa namreč še vedno niso dobile, plačo za marec pa prejemajo po obrokih, je povedala ena od njih, ki je želela ostati anonimna: "Pet obrokov mislim da smo dobili do zdaj ampak plača še vedno ni do konca izplačana."

Čeprav veliko delajo, tudi nadure ob sobotah, ki jim jih delodajalec ne izplačuje. Zaradi vsega tega so delavke, ki so jim pred kratkim potekle pogodbe o zaposlitvi za določen čas, odšle na inšpektorat za delo. Zdaj že upokojena nekdanja delavka v podjetju April v njihovi vidi svojo zgodbo: "Hvala bogu, da so se zbudile, ukrepale in to prijavile. Ker se to dogaja ves čas. Od Encho sena, Aprila, podjetja Sedmi dan, to se je ves čas ponavljalo,to je samo menjava imena."

Kot so sporočili z inšpektorata za delo, je bilo podjetjema April in Sedmi dan v preteklih letih naloženih za več kot 10 tisoč evrov glob, samo v podjetju Sedmi dan pa so opravili 32 nadzorov, v katerih so "ugotovili večje število kršitev povezanih predvsem z neplačevanjem plač, neplačevanjem regresa in pa tudi šikaniranje na delovnem mestu.", je povedal vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja Luka Lukić:

Obravnavali bodo tudi prijavo zoper podjetje RCC, a na koncu so le prekrškovni organ, ki lahko izda globo, kar pa pogosto ni dovolj, da bi povsem zaustavili kršitve pravic delavcev.