S protikoronskimi ukrepi nezadovoljna množica je v središču Maribora vzklikala
S protikoronskimi ukrepi nezadovoljna množica je v središču Maribora vzklikala "maske dol". Foto: Jernej L.

Na nedavnih neprijavljenih protestih proti vladnim ukrepom, minulo soboto in nedeljo v Mariboru, se je policija odločila, da se bo namesto ugotavljanja kršitev na kraju samem v večji meri zanašala na video snemanje in naknadno prepoznavanje morebitnih kršiteljev. Zaradi tega pa se je znašla tudi v postopku informacijske pooblaščenke.

Policisti so se za takšno obliko nadzora odločili na podlagi ocene, da bi lahko izvajanje postopkov pripomoglo k zaostritvi sicer mirnega protesta. Kršitve so zato ugotavljali predvsem na nedeljskem, manjšem, protestu, kjer so izvedli 28 identifikacij in izdali 7 plačilnih nalogov. Identificirali so tudi domnevnega organizatorja neprijavljenega shoda.

Odzivi javnosti

Postopkov pa, kot rečeno, še ni konec. Sledi pregled posnetkov, kar je v javnosti sprožilo mnogo vprašanj. Poslušalec nam je poslal tudi fotografijo kamer brez opozorilne table pri vhodu v Vinag na Trgu Svobode, ki naj bi tam ostale še po koncu protestov, a so z občine sporočili, da gra za sistem potopnega valja.

Kako poteka prepoznava?

Predstavnik policije Miran Šadl pa je pojasnil, da so proteste snemali samo s kamerami, nameščenimi na telesu. Identiteto udeležencev bodo ugotavljali izključno na podlagi osebne prepoznave, torej s pomočjo spomina in morebitnega poznanstva. Primerjava z zbirkami podatkov in uporaba biometrične tehnologije da v takšnem primeru nista zakoniti in ju ne uporabljajo. Ali to drži, pa ta čas preverja informacijska pooblaščenka.

Do zdaj na ta način niso oglobili še nobenega udeleženca omenjenih protestov, sporočajo s policije.