Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

»Oder na Dravi je treba odstraniti in zaliv pri Vodnem stolpu spraviti v prvotno stanje«, je občini, ker ni pridobila gradbenega dovoljenja, odredil gradbeni inšpektor. Ob tem pa ji je naložil tudi plačilo kazni zaradi nelegalnega posega v zaliv. Na občini pravijo, da se bodo na odredbo pritožili.

Čeprav je Oder na Dravi prireditve v sklopu Festivala Lent 2018 že gostil pa še zmeraj nima vseh potrebnih dovoljenj. Posledice pa, kot kaže, ne bodo tako blage, kot so to skušali predstaviti na občini, saj je gradbeni inšpektor odredil rušitev odra v celoti, do 15. julija. Občinsko napako pa mariborski župan opravičuje s pojasnilom, da so bili narobe obveščeni s strani upravne enote. Zato na občini zdaj napovedujejo pritožbo na odredbo inšpektorja.

Gradbeno dovoljenje ni edino dovolje, ki manjka

Sicer pa gradbeno dovoljenje ni edino, ki ga niso pridobili, manjka jim tudi vodno soglasje, ki je pogoj za pridobitev stavbne pravice. To naj bi bilo v pridobivanju.

Je oder res cenejši od tistega, ki so ga najemali?

Odpirajo pa se še mnoga druga vprašanja, denimo ali je plavajoči oder ob stroških shranjevanja, postavljanja in podiranja sploh cenejši od prejšnjega, ki so ga najemali. Poleg tega ni jasno, ali bo oder v uporabi le ob festivalu Lent ali pa ga bodo uporabili tudi ob drugih prireditvah oz. ga bo možno najeti.

Še to: na občini, šele po izvedeni investiciji, ki jo pestijo nepravilnosti, pojasnjujejo, da je v pripravi model upravljanja, ki naj bi bil izdelan kmalu.