Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ravnateljica mariborske Srednje šole za oblikovanje je pred dnevi izročila izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi sindikalnemu zaupniku SVIZ-a na tej šoli, izredna odpoved pa grozi še enemu zaposlenemu, ker je predčasno zapustil delovno mesto. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture so zapisali, da so ogorčeni in da bodo svoja člana zaščitili, ravnateljica pa naj bi na očitke odgovorila v prihodnjih dneh.

Sindikat SVIZ je medijem včeraj poslal sporočilo, da je njihov sindikalni zaupnik na mariborski Srednji šoli za oblikovanje prek zasebnega detektiva prejel izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi – zaradi sindikalnega dela –, in to z izrekom takojšnje prepovedi nadaljevanja dela, kar je po njihovem popolnoma nesprejemljivo.
»Sindikalni zaupnik je marca in aprila letos sklical dva sestanka članic in članov sindikata zaradi neprimernega odnosa ravnateljice do posameznih zaposlenih, zaradi njenega žaljivega odnosa do sodelavcev ter njene avtoritarnosti, neupravičenega problematiziranja in žaljivih komentarjev o bolniških odsotnostih ter neprimernih ustrahovanj, denimo takšnih, da bi bilo po njenem mnenju treba deset odstotkov zaposlenih postaviti na cesto. Sindikat zavoda je ravnateljici predlagal sestanek z željo, da bi se odnosi med njo in zaposlenimi izboljšali, a kljub dvakratnemu pozivu do želenega srečanja ni prišlo«.
Glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj še trdi, da imajo trdne dokaze, da je skušala ravnateljica Nadja Popović Jager vplivati na njegovo delo sindikalnega zaupnika, kar pa je nasprotju z ustavo, »zato bodo uporabili vsa razpoložljiva legalna in legitimna sredstva, da preprečijo nezakonito odpoved delovnega razmerja ter tudi tako zavaruje pravico do svobodnega delovanja sindikata, kot ga določa Ustava Republike Slovenije«.
Štrukelj še poudarja, da se je teden dni zatem zgodba ponovila še pri drugem zaposlenem in prav tako članu sindikata. Slednji pa je dobil vabilo na razgovor pred izredno odpovedjo.
»Ravnateljica SŠOM Nadja Jager Popović zaposlenemu očita, da je naklepno oziroma iz hude malomarnosti huje kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja. Drži, da je zaposleni v maju predčasno zapustil delovno mesto, a ravnateljičin ukrep – vabilo na zagovor pred izredno odpovedjo in pričakovani izrek odpovedi delovnega razmerja – je povsem nesorazmeren očitani kršitvi.«
Za pojasnilo smo zaprosili tudi ravnateljico Srednje šole za oblikovanje Nadjo Popović Jager, a se na naše klice ni odzvala, po več naših poskusih pa nam je po tajništvu sporočila, da bo svojo plat zgodbe pojasnila v prihodnjih dneh v pisnem sporočilu za javnost.