Foto: Vesna Martinec, Radio Maribor
Foto: Vesna Martinec, Radio Maribor

Počitnice so za študente tudi čas, ko morajo poskrbeti za streho nad glavo ob začetku novega študijskega leta. V petek, 16. avgusta, poteče rok, ko je treba pri Študentskih domovih oddati prošnjo za pridobitev ali podaljšanje bivanja. V mariborskih Študentskih domovih pričakujejo, da bodo lahko sprejeli vse novince, ki bodo zaprosili za namestitev.
Le še ta in prihodnji teden je čas za oddajo prošnje za bivanje v Študentskem domu. Prav tako morajo prošnjo za podaljšanje vložiti tisti, ki tam že bivajo.
Direktorica Študentskih domov Maribor Maja Krajnc Ružič opozarja, naj prošnjo oddajo tudi tisti, ki še nimajo izpolnjenih vseh pogojev za jesenski vpis na študij, saj roka, to je 16. avgust nikakor ne smejo zamuditi.
V mariborskih Študentskih domovih je na petih lokacijah prostora za 2663 študentov. Približno tisoč postelj se vsako leto sprosti in toliko prostora je za novince. Pričakujejo, da se jih bo večina lahko vselila konec septembra, nekaj pa jih bo na posteljo verjetno počakalo kak mesec.
Zanimanje za študentske domove iz leta v leto narašča, tudi zaradi zasičenega najemniškega trga in naraščanja najemnin. Kljub temu pričakujejo, da bodo lahko sprejeli vse novince. Stanovalci mariborskih študentskih domov za namestitev plačujejo v povprečju med 70 in 80 evrov, za najudobnejšo namestitev pa je treba odšteti 138 evrov na mesec.