Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Potem ko so v podjetju Energetika Maribor v začetku januarja napovedali, da se bo zaradi visokih cen plina daljinsko ogrevanje podražilo za 78 odstotkov, je država omejila ceno za gospodinjstva na dobrih 108 evrov na megavatno uro z vključenim davkom. Z vladno uredbo se je variabilni del cene toplote za gospodinjstva zvišal za 28 odstotkov. Mi pa smo preverili, kako se je podražitev odrazila na januarskih položnicah.

Iz Agencije Republike Slovenije za okolje so nam sporočili, da je bila povprečna temperatura v Mariboru v januarju 3,3 stopinje ali 1,1 stopinje višja kot decembra. To je potrdil tudi vodja distribucije pri javnem podjetju Energetika Maribor Mitja Dolinšek in dodal, da je višja temperatura vplivala tudi na porabo: »Glede na to, da je bil januar 2023 za 6 % toplejši (519 K*dan temperaturnega primanjkljaja) od decembra 2022 (552 K*dan temperaturnega primanjkljaja) je tudi poraba v januarju 2023 na segmentu ogrevanja stanovanj večstanovanjskih objektov nižja za 8 %. To je nekoliko več od pričakovanega znižanja (6 %) zaradi toplejšega vremena in tudi dodatnega varčevanja«.

Večina od 13 tisoč gospodinjskih odjemalcev daljinskega ogrevanja je očitno ravnala še skrbneje, zato so zneski na položnicah znotraj pričakovanj, so nam povedali naključno izbrali.
»Račun je višji za kakšnih 20 evrov, ampak smo se tudi bolj ogrevali«, je dejala ena izmed anketiranih. »Plačal sem 175 evrov. To je nekaj več kot mesec prej. Ampak sem pričakoval celo več, tako da sem pozitivno presenečen«, pa je zatrdil še drugi stanovalec v bloku, kjer za ogrevanje skrbi mariborska Energetika. Tudi v omenjeni družbi so pojasnili, da večjih odstopanj v januarju ni bilo. Stroški računov se sicer razlikujejo in so v veliki meri odvisni od porabe, določen del pa je tudi nižji kot v prejšnjem mesecu. Tudi zato obročnega odplačevanja niso predvideli, prav tako tovrstnih prošenj niso prejeli.