Foto: BoBo
Foto: BoBo

Samooklicani poveljnik domnevne paravojaške skupine Štajerska varda , ki mu tožilstvo očita ščuvanje k nasilni spremembi ustave Republike Slovenije, bo jutri ponovno stopil pred preiskovalnega sodnika. Tožilstvo bo zanj zahtevalo uvedbo pripora zaradi ponovitvene nevarnosti.

Vodja mariborskih okrožnih tožilcev Darko Simonič je prepričan, da dokazi kažejo na kaznivo dejanje, za katero je zagroženih 5 let zapora. Upoštevali bodo slikovno gradivo, ki je bilo objavljeno v medijih in na spletu, zbrali pa so tudi več materialnih dokazov in Šiškovih izjav. Ker pa gre za prvi takšen primer v v samostojni Sloveniji, sodne prakse še ni, zato bodo, kot nam je povedal, na tem področju orali ledino. Od razpleta pa bo odvisno, kako bomo takšna ravnanja dojemali v prihodnje.

Šiškov odvetnik Viktor Osim medtem Šiškova dejanja relativizira, in meni, da so očitki neutemeljeni, predkazenski postopek pa označuje kot sodni fiasko.

Pred mariborsko sodno palačo pa se je dopoldne zbralo med 20 in 30 šiškovih privržencev, ki so zahtevali njegovo izpustitev. Za enako kaznivo dejanje je v sostorilstvu sicer osumljena še ena oseba, ki pa je trenutno na prostosti.