Mariborski vrtci bodo od ponedeljka delovali v zmanjšanem obsegu. Foto: BoBo
Mariborski vrtci bodo od ponedeljka delovali v zmanjšanem obsegu. Foto: BoBo

Kot je znano, se z jutrišnjim dnem za en teden ustavlja javno življenje v državi, saj bodo v veljavo stopili strožji protikoronski ukrepi. Zapirajo se hoteli, frizerski in kozmetični saloni ter trgovski centri; ostajajo pa odprte živilske in nekatere druge trgovine. Vrtci bodo od ponedeljka delovali v zmanjšanem obsegu. Kako bo v Mariboru?

Zagotovljeno nujno varstvo za vrtčevske otroke

Na mariborski občini so sprejeli odločitev, da bo vsak od osmih vrtcev imel odprto eno enoto, tako da bodo kapacitete na voljo na različnih delih mesta, in sicer za otroke staršev, ki delajo v takšnih dejavnostih oz. na delovnih mestih, kjer dela ne morejo opravljati na domu in potrebujejo nujno varstvo. Predsednica skupnosti vrtcev Maribor in ravnateljica vrtca Pobrežje Branka Šamec: "Varstvo v mariborskih javnih vrtcih bo zagotovljeno na upravah vrtcev. Okrog 350 otrok bi v tem trenutku potrebovalo varstvo."

Na katerih lokacijah bodo delovali vrtci?

V prihodnjem tednu, od 26. do 30. oktobra, bodo tako vrtci v mariborski občini delovali na
naslednjih lokacijah:
- Vrtec Borisa Pečeta Maribor, Tomšičeva ulica 32,
- Vrtec Ivana Glinška Maribor, Gledališka ulica 6,
- Vrtec Jadvige Golež Maribor, Betnavska cesta 100,
- Vrtec Jožice Flander Maribor, Focheva ulica 51,
- Vrtec Otona Župančiča Maribor, Oblakova ulica 5,
- Vrtec Pobrežje Maribor, Cesta XIV. Divizije 14/a,
- Vrtec Studenci Maribor, Groharjeva ulica 22, in
- Vrtec Tezno Maribor, Dogoška cesta 20.

Mestni avtobusi po prilagojenem voznem redu

V mestnem potniškem prometu v Mariboru že od začetka tega tedna veljajo prilagojeni vozni redi. Miha Rubin iz Marproma: "Glede na trenutne razmere in ukrepe bo tudi v prihodnjih dneh mestni avtobusni promet deloval v zmanjšanem obsegu, ki bodo v skladu z omejitvijo iz odloka vlade."

Gondola s ponedeljkom ne bo obratovala

Marprom, ki upravlja tudi s krožno kabinsko žičnico, pa bo v ponedeljek začel tudi redni
jesenski remont na tem objektu. Konec tedna bo gondola še vozila na vrh Mariborskega Pohorja, v naslednjem tednu pa bo ustavljena. Delovala ne bo tudi med 2. in 6. novembrom.

Civilna zaščita pripravlja dodatne ekipe prve pomoči

Mariborska civilna zaščita pa redno spremlja dogajanje na terenu; v stalnem stiku so z UKC Maribor, Zdravstvenim domom Adolfa Drolca in domovi za starejše in drugimi. Kot pravi poveljnik civilne zaščite Samo Robič, že pripravljajo dodatne ekipe prve pomoči, ki bi lahko priskočile na pomoč zdravstvenemu osebju, če se bodo razmere zaostrile: "Skoordinirano imamo dogovore, kako bi pri večjem številu zagotavljali obroke tistim, ki bi jim bilo potrebno dostavljati na dom, denimo v primeru karantene. Poleg obrokov gre tudi za dostavo zdravil in tako naprej."

Ta trenutek klicev občanov in potreb po pomoči še ni veliko, a so na to pripravljeni.

Rekreacija samo na zunanjih športnih objektih
Športni objekti v lasti mariborske občine v skladu z Odlokom o začasnih omejitvah pri
izvajanju športne dejavnosti ostajajo zaprti za rekreativno vadbo. Na zunanjih športnih igriščih pa je vadba dovoljena, če v njej ne sodeluje več kot 6 oseb in lahko te med sabo ves čas vzdržujejo vsaj 3 metre razdalje in če upoštevajo zaščitne ukrepe.

Otroška igrala ostajajo odprta

Ostajajo pa odprta tudi javna otroška igrišča. "Starše prosimo, da pri uporabi igral upoštevajo aktualne ukrepe in navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter se z otroki vedejo odgovorno in (samo)zaščitno: si razkužujejo roke pred igro in po njej, med igro pa uporabljajte zaščitne maske in ohranjajo varno razdaljo do drugih," so sporočili z mariborske občine.

Tržnična dejavnost kot običajno, v zbirnih centrih največ trije uporabniki hkrati

Mariborske tržnice bodo do nadaljnjega obratovale po običajnem urniku, ob strogem
upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov. Odprti ostajajo tudi Snagini zbirni centri, v mariborski občini sta to centra v Plinarniški in Lahovi ulici. "Urniki obratovanja centrov se zaenkrat ne spreminjajo, bodo pa delovali z okrepljenimi ekipami. Na območju zbirnega centra so lahko hkrati največ trije zunanji uporabniki. Snaga prosi občane, da že doma odpadke organizirajo tako, da jih bodo lahko čim prej pravilno odložili," pozivajo na mariborski občini.

Akvarij-terarij zapira svoja vrata

Javne sanitarije v mestu ostajajo odprte po običajnem obratovalnem času. Bo pa uporaba omejena tako, da bo v celotnem sanitarnem prostoru lahko samo en uporabnik naenkrat.
Z jutrišnjim dnem, soboto, svoja vrata do nadaljnjega zapira Akvarij-terarij v Mestnem parku.