Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ni več skrivnost, da se mariborska občina sooča s finančnimi težavami. To je bilo že sredi leta zaznati pri športu, kulturi in sociali, v zadnjem času pa tudi v nerealizaciji razpisa za štipendije in prestavitvi projektov participativnega proračuna. Delni vpogled v proračunsko stanje zdaj razkriva poročilo o realizaciji v prvi polovici tega leta, ki ga bodo na prihajajoči seji obravnavali mestni svetniki.

Zadnji rebalans mariborskega proračuna je prihodke in odhodke ocenil na okoli 194 milijonov in pol evrov. Občina ga je v prvem polletju realizirala okoli 39-odstotno. Odplačali so tudi dobre 3 milijone evrov dolga, kar je polovica letnega načrta. Predvideno 24-milijonsko zadolževanje pa so izvedli šele v drugem polletju.

Občina je v prvi polovici leta zbrala polovico od načrtovanih davčnih prihodkov, med nedavčnimi pa dobro tretjino.

Zaradi poznega sprejemanja proračuna so zamujale prodaje nepremičnin. Pri prodaji stanovanj so načrt presegli, manj uspešni so bili pri prodaji poslovnih objektov in zemljišč. Obetajo si, da bodo prodaje izvedli do konca leta. Od pričakovanih več kot 7 milijonov evrov je odvisnih več projektov, kot so obnove šol, vrtcev in cest.

Sicer pa se na občini že dalj časa pritožujejo nad plačilno nedisciplino države. Tako so v prvi polovici leta prejeli le okoli 12 odstotkov sofinancerskega denarja iz evropskih skladov. Po informacijah prejšnji teden pa še ne poznajo datuma izplačila skoraj 7 milijonov evrov, med drugim za obnovi Lenta in promenade v mestnem parku in za gradnjo manjkajoče kanalizacije.

Na občini pričakujejo, da bo končna realizacija 194-milijonskega proračuna na prihodkovni strani manjša za okoli 5 milijonov evrov, zato bodo predvidoma oktobra pripravili rebalans.