Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

V nedeljo bo najobsežnejši volilni dan v zgodovini samostojne Slovenije. Volivke in volivci bomo izbirali slovenske predstavnike v Evropskem parlamentu, ob tem pa odločali še o štirih referendumskih vprašanjih. Predčasno glasovanje poteka še danes in jutri, danes pa se izteka rok za prijave na nekatere posebne oblike glasovanja.

Nedeljsko glasovanje bo potekalo kot običajno – med 7. in 19-to uro.

olivcem uradnega vabila ni treba imeti s seboj, zadostuje osebni dokument.

Vpisali se bodo v ločena volilna imenika in prevzeli po lastni izbiri do 5 glasovnic.

Pri referendumskih vprašanjih je mogoče oddati glas za ali proti. Na evropskih volitvah pa je na voljo tudi preferenčni oziroma prednostni glas.

Direktor službe Državne volilne komisije Igor Zorčič: "Volivke in volivci obkrožijo številko nad listo, za katero glasujejo, lahko pa na isti listi, kot so jo obkrožili, in ne na kakšni drugi, obkrožijo še številko pred kandidatom, ki mu namenjajo prednostni glas."

Glasovanje mogoče tudi predčasno, doma in na voliščih omnia

Še danes in jutri je mogoče na za to določenih voliščih glasovati predčasno. Danes ob polnoči pa se izteče rok za prijavo na nekatere posebne oblike glasovanja.

Igor Zorčič pojasnjuje: "Še danes lahko volilno komisijo prek portala E-Uprava obvestijo o posebnem načinu glasovanja, naj bo to glasovajne od doma ali na voliščih omnia, tisti, ki v nedeljo ne bodo doma in bi glasovali kje drugje v Sloveniji, tisti, ki so zboleli in ne bodo mogli na volišča in tisti, ki imajo stalno prebivališče v tujini, pa se bodo na dan volitev nahajali v Republiki Sloveniji."

Prijavo je mogoče oddati na povezavi: https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/drzava-druzba/volitve-referendumi/posebne-oblike-glasovanja.html

Prijavi za glasovanje na domu je treba priložiti zdravniško potrdilo.

Ugodnosti tudi za invalide

Volišča so prilagojena gibalno oviranim, dovoljen je spremljevalec, slepim in slabovidnim nudijo šablone z braillovo pisavo.

Prvič pa lahko volijo tudi osebe v skrbništvu, ki jim je bila volilna pravica odvzeta.

Kam po uradne informacije?

Volivci lahko v primeru nejasnosti potrebne informacije najdejo:

  • v volilnih obvestilih, ki so jih prejeli po pošti;
  • na spletišču Državne volilne komisije: https://www.dvk-rs.si/
  • na brezplačni telefonski številki: 080 28 18;
  • prek e-pošte: gp.dvk@dvk-rs.si.