Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po povečanemu številu groženj, ki so sledile krvavim dogodkom v Srbiji, so v šolah poostritev ukrepov, ki so jih danes napovedali pristojni ministri, pričakovali. Zaposleni si predvsem prizadevajo učencem zagotavljati prostor za pogovor. Bolj kot odkrivanje in obravnava medvrstniškega nasilja je pomembno njegovo preprečevanje, poudarjajo, zato so zadovoljni, da v šolah ostajajo okrepljene svetovalne službe.

Okrepljena prisotnost policije v okolici šol je bolj podobno gašenju požara, a vendar pričakovan ukrep, ocenjuje predsednica ZPM Maribor in šolska psihologinja Nina Babič:
"Normalno je, da je prišlo do ukrepov, odzivov, da se je družba zamislila, ampak kar zadeva našo šolo, mi bomo naredili vse, da je šola varen prostor, kajti vsesplošna panika, nervoza in pričakovanje katastrofe ne bodo koristili nikomur."

Učitelji se trudijo, da ostanejo zgled mirnosti in stabilnosti in da učencem nudijo prostor, kjer lahko spregovorijo. "Na srečo smo ostali pri obstoječih normativih svetovalnih služb v šolah, kar je bilo nekaj časa pod vprašajem. Velika večina odraslih, ki se tukaj delamo, ravnamo dobro in se trudimo, da majhne težave ne bi postale velike," dodaja Babičeva.

Ne samo svetovalni delavci, pomemben člen so tudi učitelji in veljalo bi krepiti njihove kompetence sooblikovanja vrstniških odnosov, odzivanja na moteče vedenje in preprečevanje medvrstniškega nasilja. "To ni stvar, za katero se enkrat dovolj usposobiš, ampak je stvar, na kateri stalno delamo in se izpopolnjujemo. Vsi," poudarja profesorica psihologije na mariborski Filozofski fakulteti Katja Košir.

Vzgoja se sicer začne v družini, pri tej pa danes pogosto manjka nujna sestavina: postavljanje pravil in omejitev. Upokojeni psihoterapevt Heliodor Cvetko: "Danes bi vzgajali tako, da otroku ne bi ničesar prepovedovali, da mu ne bi nič zapovedovali, da ga ne bi nič bolelo."

Vzgoje brez otrokove frustracije namreč ni, še opozarjajo psihologi.

O porastu mladostniškega nasilja, razlogih in načinih za njegovo preprečevanje smo s strokovnjaki govorili v Radijski tribuni, ki ji lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Mladostniško nasilje