Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Slovenski kulturni praznik so z različnimi dogodki obeležile številne mariborske kulturne ustanove in društva.

Kulturno izročilo so počastili tudi dramski igralci, ki so na Grajskem trgu brali dela Franceta Prešerna in Ivana Cankarja. Kljub hladnemu vremenu jim je prisluhnilo kar nekaj ljudi.

Dobro obiskane so bile tudi druge kulturne ustanove. Vstop v muzeje je bil brezplačen, ustanove in kulturna društva pa so pripravile predavanja in vodstva po razstavah. V Sinagogi so se z razstavo fotografij spomnili grozodejstev iz Auschwitza. "Danes je ta tematika še vedno aktualna. Bojim se, da vedno bolj, še zlasti zaradi političnih gibanj, ki se pojavljajo v zadnjem času. Ne smemo pozabiti na dogodke, ki so se zgodili zato, ker so ljudje pred 70 ali 80 leti dopustili, da so se takšna gibanja preveč razširila po Evropi," pravi voditelj po razstavi .

V Pokrajinskem muzeju pa je predavala hrvaška arheologinja Mirela Hutinec, ki raziskuje napredno Vučedolsko kulturo iz bakrene dobe. »Slovencem čestitam, da so kulturi posvetili poseben praznik. Po tem bi se morale zgledovati vse evropske države. Počaščena sem, da v Sloveniji gostujem prav na ta dan,« je povedala.

Tako mimoidoči kot kulturniki pa opozarjajo na pomembnost slovenske kulture - ta je Slovence združevala tako v lepih kot težkih časih.